Το σκάνδαλο Jho Low «έσπασε το απόστημα» και κάποιοι δεν κοιμούνται

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Αναμενόμενα θα έλεγαν κάποιοι. Η αλήθεια όμως είναι πως ενώ επί τρεις βδομάδες το ζήτημα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων περνούσε λίγο πολύ στα…μαλακά, η αποκάλυψη για τον περιβόητο «εγκληματία» κατά τις ΗΠΑ και τη Μαλαισία, αφαίρεσε κάθε απόθεμα οξυγόνου από την Κυβέρνηση.

Το απόφθεγμα των εξελίξεων σαφές, κρυστάλλινο και στεντόρειο. Υπήρξε κατάχρηση του συστήματος. Κατάχρηση που όζει διαφθοράς, διαπλοκής και εύκολου πλουτισμού των γνωστών – αγνώστων δικηγόρων, λογιστών, ελεγκτών κλπ.

Ρεζιλίκια άνευ προηγουμένου…

Η απόφαση της Κυβέρνησης, δια παραδοχής του αρμοδίου Υπουργού των Εσωτερικών Κωνσταντίου Πετρίδη, να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις – δηλαδή να αφαιρέσει υπηκοότητες από λεγόμενους επενδυτές – είναι η πλέον ανοικτή παραδοχή λαθών και καταχρήσεων.

Περιπτώσεις όπως τον Καμποτζιανών αλλά και του Μαλαισιανού που βγάζουν κυριολεκτικά μάτι δεν έχουν ελπίδα σωτηρίας, έστω και αν αναμένεται για τυπικούς λόγους η έκθεση των ανεξάρτητων οίκων, ώστε οι αποφάσεις να μην πάσχουν νομικά.

Κάποιοι φοβούνται…

Η λεγόμενη έρευνα την οποία αποφάσισε ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο (περί ελέγχου ξανά μία προς μία τις περιπτώσεις των υπηκοοτήτων πριν από την αυστηροποίηση των κριτηρίων) λειτουργεί, επί του παρόντος τουλάχιστον, ως φύλο συκής.

Και αυτό γιατί, όπως μαθαίνει η laimitomos.com κάποιοι «έχουν χάσει τον ύπνο τους» στο ενδεχόμενο οι εξελίξεις να οδηγήσουν τα πράγματα σε ανεξάρτητη έρευνα ή ακόμη και ποινική έρευνα.

Τα τελευταία χρόνια το Πρόγραμμα Επενδύσεων βοήθησε την Κυπριακή Οικονομία, είναι αλήθεια.

Την ίδια ώρα ωστόσο πολλαπλάσια ήταν η βοήθεια που κάποιοι πήραν ως μίζα, ως αντάλλαγμα υπηρεσιών κλπ. από τις πολιτογραφήσεις και πλούτισαν σε βάρος της καλής εικόνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτοί λοιπόν, με περίοπτη θέση στην κοινωνία και το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον, γνωρίζουν και φοβούνται. Ας σπάσει το απόστημα λοιπόν και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.