Το σημερινό doodle της Google αφιερωμένο στο Halloween

Με διαδραστικό παιχνίδι γιορτάζει το σημερινό doodle της Google το Halloween. Τιμώντας τη γιορτή το doodle διασκεδάζει τους χρήστες του διαδικτύου με ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες μεταμφιέζονται σε φαντασματάκια και τρυπώνουν στα σπίτια μαζεύοντας μικρές φλόγες.

Τι είναι το Halloween

Η πολυαναμενόμενη νύχτα των μεταμφιέσεων συνδέεται συχνά με τις ελληνικές απόκριες, ωστόσο, διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο «μυστικιστική» χροιά. Μικροί και μεγάλοι μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι τρομακτικό, ενώ τα μικρά παιδιά επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»).

Το Halloween αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η αλλαγή της εποχής θεωρούταν ταυτόχρονα μια γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μιά παγανιστική τελετή που ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα, σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις, διασκέδαση και γλυκίσματα.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).