Το ρωσικό εμπάργκο δημιουργεί επιπρόσθετες ανησυχίες για την κυπριακή οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας το πρωί κατά την έναρξη συνεδρίου στη Λευκωσία με θέμα «Το μέλλον των ρωσικών επιχειρήσεων στην Κύπρο», με οργανωτές το ΚΕΒΕ, τον Κυπρο-Ρωσικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, το Δικηγορικό Γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου και τη Wither LLP της Ζυρίχης, εξέφρασε τις επιπρόσθετες ανησυχίες που δημιουργεί για την κυπριακή οικονομία το εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι Ρώσοι επενδυτές, όπως είπε, έχουν εκφράσει “τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο, σε τομείς όπως οι τράπεζες, ο τουρισμός και τα ακίνητα”.

“Η πρόσφατη ρωσική επενδυτική δραστηριότητα (στην Κύπρο) αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη και σταθερή επιχειρηματική σχέση” μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, με τον αριθμό των Ρώσων τουριστών να έχει φθάσει φέτος μέχρι τον Αύγουστο του 2014 τους 500 χιλιάδες, καταγράφοντας μια “εντυπωσιακή αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση έχει επενδύσει ουσιαστικό χρόνο και προσπάθεια για εξυγίανση και μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας, από τότε που υπογράφτηκε το μνημόνιο με την Τρόικα, σημειώνοντας πως χωρίς αμφιβολία η Κύπρος κάνει σταθερή πρόοδο ως προς την εκπλήρωση των όσων απαιτούνται με βάση το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της.

Υπογράμμισε τις “αναβαθμίσεις των προοπτικών για την οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης, τη γρήγορη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, τη σημαντική αύξηση κατά 13% στις εγγραφές εταιρειών κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2014 και τη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών” της Κύπρου.

Είπε πως η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει περαιτέρω την εδραιωμένη φήμη της Κύπρου ως ένα κέντρο αριστείας για διεθνείς επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, σημειώνοντας πως υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη στους πλείστους οικονομικούς τομείς περιλαμβανομένων των ερευνών και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της ναυτιλίας, του τουρισμού, μεγάλων αναπτυξιακών έργων, της εκπαίδευσης, της υγείας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σημείωσε πως το γεγονός ότι η διεθνής επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα παραμένει σε ψηλά επίπεδα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Κύπρο. Εξέφρασε την πεποίθηση πως “οι προοπτικές για το νησί παρουσιάζονται ως εξαιρετικά υποσχόμενες”, για να σημειώσει παράλληλα πως “γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις βλέπουμε ως μια πρόκληση για το μέλλον που θα υπερπηδηθεί με το να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή του σχεδίου μας για περαιτέρω οικονομική βελτίωση”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο θα συμβάλει κατά πολύ στην περαιτέρω ενδυνάμωση των στενών επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό το φως των σημερινών οικονομικών προκλήσεων, σημειώνοντας πως το συνέδριο αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν περαιτέρω την επιχειρηματική διασύνδεση Ρωσίας και Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσική Ομοσπονδία υπήρξε πάντα ένας πολύτιμος οικονομικός και εμπορικός εταίρος για την Κύπρο.

Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα να υπάρξει η δυνατότητα αξιολόγησης του αποτελέσματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο υπό το φως των κυρώσεων κατά της ΕΕ που επέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία και σημείωσε πως “η παρούσα κατάσταση δημιουργεί επιπρόσθετες ανησυχίες για την οικονομία μας. Ηδη οι γεωργικές μας εξαγωγές στην Ρωσική Ομοσπονδία έχουν επηρεαστεί”, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της Κύπρου που συμβάλλουν στην περαιτέρω συνεργασία με τους Ρώσους, όπως το ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, το φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις και η προφορά υπηρεσιών προς εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν και να λειτουργήσουν στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στα κράτη του Κόλπου, στην Αφρική και στην Ασία.

Σημείωσε εξάλλου πως η Κυβέρνηση υποβοηθά κατά πολύ τις επενδύσεις μέσω της εφαρμογής μέτρων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για την έκδοση αδειών, την αδειοδότηση και ενθάρρυνση της γρήγορης ολοκλήρωσης έργων, την αδειοδότηση κοινοπραξιών και την παραχώρηση αδειών παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι αναφερόμενος στα μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας, με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της χώρας του για τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, “να περιορίσει τις Βρυξέλλες από το να κάνει αυτό τον πόλεμο των κυρώσεων ακόμη χειρότερο”.

“Η χώρα μας ασφαλώς κάνει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές προσπάθειες για να βοηθήσει στο να επέλθει η ειρήνη στην Ουκρανία και πιστεύουμε ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Ρωσίας και η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας”, είπε.

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία, ο κ. Οσάτσι σημείωσε πως και η χώρα του έκανε κάποια βήματα που βοήθησαν στην οικονομική σταθερότητα όπως η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του δανείου που δόθηκε στην Κύπρο.