“Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με οδηγό σε δημοπρασία”

Καταιγιστικές ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε οι γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα. Όταν του ζητήθηκε να αποτιμήσει τις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ είπε χαρακτηριστικά:

«Τα προγράμματα που χαράζουμε εδώ στην Ελλάδα μοιάζουν με αυτά που σκαρφίζονταν κάποτε οι ηγεμόνες των παραδουνάβιων περιοχών: όσο μικρότερη η χώρα, τόσο μεγαλύτερο το πρόγραμμα. Χανόμαστε σε άπειρες ανούσιες λεπτομέρειες και παραμέτρους καταγράφοντας ένα πρόγραμμα που μοιάζει με οδηγό σε δημοπρασία. Ενώ τα πράγματα χρειάζονται σαφείς απαντήσεις και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα 1,2,3 άντε και το πολύ 4 σημείων. Εγώ ξέρω να σας πω το πρόγραμμα που θα πρότεινα εγώ. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε το Σύριζα».

Ο εκλεκτός του Αριστερού Ρεύματος, ο κος Λαπαβίτσας, εμμένει στη σκληρή κριτική που ασκεί επί του οικονομικού προγράμματος του κόμματος εντείνοντας έτσι  το γενικότερο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στο εσωτερικό του. Ανησυχία η οποία πηγάζει από το ενδεχόμενο, λόγω του διακαή πόθου για εξουσία,  να γίνει αναδίπλωση από τις διακηρυγμένες θέσεις για σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και υπαναχώρηση από ουσιώδη στοιχεία των δεσμεύσεων των τελευταίων τριών χρόνων.