Το πρόβλημα του κρυπτονομίσματος του Facebook είναι το ίδιο το Facebook

Το Facebook θέλει να φτιάξει το κρυπτονόμισμα του μέλλοντος, αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του.

Όταν οι γερουσιαστές των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν την Τρίτη για να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με το Libra, το προτεινόμενο ψηφιακό νόμισμα της Facebook Inc., εξαπέλυσαν επίθεση με τη σειρά στον τεχνολογικό γίγαντα για τα πολλά λάθη του εδώ και χρόνια. Οι αποτυχίες του Facebook σχετικά με την ιδιωτική ζωή των χρηστών, την τεράστια δύναμη της εταιρείας, ακόμη και τον ρόλο του στις εκλογές του 2016 αναφέρθηκαν επανειλημμένα από τα μέλη της Επιτροπής της Γερουσίας, οι δηλώσεις των οποίων αντανακλούσαν σχεδόν ομόφωνα μια άποψη: το Facebook δεν είναι έμπιστο για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο νόμισμα.

«Το Facebook είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο γερουσιαστής Sherrod Brown, Δημοκρατικός, ο οποίος έθεσε τον τόνο με τις ξεκάθαρες εισαγωγικές του παρατηρήσεις μόλις λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η ακρόαση. Ο Brown περιέγραψε την εταιρεία ως «μικρό παιδί» με ένα κουτί με σπίρτα. «Το Facebook έχει κάψει το σπίτι ξανά και ξανά και αποκαλούσε κάθε εμπρησμό μια μαθησιακή εμπειρία», είπε.

Τον Brown ακολούθησαν γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα (σ.σ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) που εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες. «Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω πιστεύουν ήδη ότι το Facebook είναι πολύ μεγάλο και πολύ ισχυρό», δήλωσε ο Brian Schatz, Δημοκρατικός από τη Χαβάη. «Γιατί θα πρέπει το Facebook, έναντι όλων των εταιρειών, μετά από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια, να το κάνει αυτό;” (σ.σ. να εκδώσει το δικό του νόμισμα).

Το όραμα, σύμφωνα με το Facebook, είναι να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα μειώσει το κόστος των διεθνών μεταφορών χρημάτων και θα βοηθήσει να εισέλθουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χωρίς τραπεζικούς λογαριασμούς στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, όταν το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου ανακοίνωσε το σχέδιό του τον περασμένο μήνα, αντιμετώπισε γρήγορα αμφισβητήσεις από έναν ευρύ συνασπισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία μόλις τώρα ολοκληρώνεται.

Στην κριτική αυτή την Τρίτη απάντησε ο David Marcus, το στέλεχος της εταιρείας που ηγείται της ομάδας blockchain και έχει μέχρι στιγμής υπηρετήσει ως de-facto ηγέτης για το Libra. Ο Marcus στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις προσπάθησε να εξηγήσει καλύτερα τι είναι το Libra και το σχέδιο της εταιρείας για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο της προσωπικής χρηματοδότησης. Ωστόσο, πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του υπερασπιζόμενος τον εργοδότη του για τις προηγούμενα λάθη του και προσπαθώντας να πείσει το Κογκρέσο ότι οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Libra χωρίς να χρειάζεται ποτέ να χρησιμοποιούν το Facebook.

«Θα πρέπει να αναλάβουμε πολύ ισχυρές δεσμεύσεις ώστε οι άνθρωποι να μας εμπιστευτούν και θα πρέπει να τηρήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νόμισμα Libra με άλλα ψηφιακά πορτοφόλια που διαχειρίζονται οι ανταγωνιστές του Facebook.

Ο Marcus επανέλαβε επίσης ένα γνωστό θέμα για την εταιρεία: αν το Facebook δεν κατασκευάσει την τεχνολογία του μέλλοντος, κάποιος άλλος θα το κάνει. Ο ίδιος ανέφερε πολλές φορές ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ηγέτες στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος – κάτι που άλλες χώρες θα προσπαθήσουν να κάνουν χωρίς την αμερικανική βοήθεια, πρόσθεσε.

Η εταιρεία τόνισε ότι εξακολουθεί να έχει πολύ δουλειά να κάνει πάνω στο Libra, καθώς οι επικριτές επεσήμαναν ότι τα σχέδια για το νόμισμα μέχρι τώρα φαίνονται ελλιπή. Στη μαρτυρία του ο Marcus, έριξε φως σε ερωτήσεις σχετικά με το Libra Association, λέγοντας ότι το προτεινόμενο διοικητικό όργανο του νέου νομίσματος θα εκλέξει ένα διοικητικό συμβούλιο και έναν διευθύνοντα σύμβουλο που ουσιαστικά θα υπηρετεί ως ηγέτης του Libra. Ο Marcus δήλωσε επίσης ότι το Facebook θα θεσπίσει προστασία των καταναλωτών για την πρόληψη απάτης στο δικό του ψηφιακό πορτοφόλι, που ονομάζεται Calibra, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης έγκυρου αναγνωριστικού φωτογραφίας για τη δημιουργία λογαριασμού.

Αλλά αυτές οι ουσιαστικές συζητήσεις επισκιάστηκαν από το μεγαλύτερο ζήτημα του Facebook: Ότι το μήνυμά του σχετικά με τα οφέλη από ένα παγκόσμιο κρυπτονόμισμα δεν θα πείσει τις ρυθμιστικές αρχές, αν η πλατφόρμα είναι απολύτως αναξιόπιστη. Η βουλευτής της Αριζόνα, Martha McSally, Ρεπουμπλικάνα, το είπε ξεκάθαρα: “Δεν εμπιστεύομαι το Facebook”, είπε. «Και δεν είμαι η μόνη».

Ο Marcus πρόκειται να δεχτεί περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το Libra την Τετάρτη, αυτή τη φορά ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής, όπου η πρόεδρος Maxine Waters έχει ιδιαίτερα αρνητική στάση για τα σχέδια του Facebook για το Libra. Η Waters ζήτησε από την εταιρεία να σταματήσει το έργο ενώ το Κογκρέσο διερευνά την υπόθεση.