Το πρόβλημα της αξιολόγησης συζητούν Σαμαρά – Βενιζέλου

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα δοθεί για άλλη μια φορά η λύση σε ένα ζήτημα που προκαλεί διαφοροποίηση και «σύγκρουση» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Αυτή τη φορά θα είναι ο γόρδιος δεσμός της αξιολόγησης που θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνάντηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος το πρωί της Πέμπτης.

Κατά τις πληροφορίες, το νέο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πραγματοποιείται στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαία μετά τις διαστάσεις που έχει αρχίσει και λαμβάνει η κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 σήμερα, Τετάρτη, σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.

Απάντησε, δε, στο ΠΑΣΟΚ ότι όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, «αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί».

Το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυρ.Μητσοτάκη, καλώντας τον να μην κουνάει το δάχτυλο προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να υποστηρίξει «πεισματικά» το «παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15%, αλλά και την εμμονή του στις απολύσεις».

Αφορμή της έκρηξης ήταν οι έμμεσες βολές κατά του Ευ.Βενιζέλου που εξαπέλυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί του τρόπου αξιολόγησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε, έμμεσα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το καλοκαίρι του 2011, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Απαντώντας στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παν.Ρήγας δήλωσε την Τετάρτη στον ΒΗΜΑ 99,5: «Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές», ενώ τόνισε ότι «τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα και μπορούμε να τη συζητήσουμε μεταξύ μας».

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ έχει μπει η πρόβλεψη του νόμου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία το 15% εκ του συνόλου των υπαλλήλων θα πρέπει να βαθμολογηθούν με χαμηλό βαθμό.