Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΔΗΣΥ

Με την ευκαιρία του νέου έτους, ο Δημοκρατικός Συναγερμός απευθύνει τις εγκάρδιες ευχές του προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό για υγεία, ευημερία, πρόοδο και για ευόδωση των πόθων και προσδοκιών του.

Δυστυχώς, ο χρόνος που πέρασε δεν αφήνει πίσω του μόνο τα τραγικά αποτελέσματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής που παραμένουν αναλλοίωτα, αλλά κι ένα δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο. Για 38 τώρα χρόνια οι πρόσφυγες αναμένουν την ημέρα της επιστροφής, οι εγκλωβισμένοι υπομένουν καρτερικά την καταπίεση με την προσδοκία της σύντομης επανένωση και πολλοί από τους συγγενείς των αγνοουμένων εξακολουθούν ακόμη να ζουν το δράμα της διακρίβωσης της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Το 2012 αποδείχτηκε άλλη μια χρονιά χωρίς την αναμενόμενη πρόοδο επίτευξης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Με τις μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς να παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς να αυξάνονται, οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία να εγγυάται τη συνέχιση του ελληνικού στοιχείου στην πατρώα γη, έχουν προσωρινά απομακρυνθεί. Είναι γι’ αυτό που επιβάλλεται χάραξη νέας στρατηγικής στο κυπριακό, η οποία να υποχρεώνει την Τουρκία να κάνει τις απαιτούμενες υποχωρήσεις, που θα οδηγούν στην επιδιωκόμενη λύση.

Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και με γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων τούτου του νησιού, πάνω και πέραν των όποιων πολιτικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων, να κινηθούμε με αποφασιστικότητα προς κάθε κατεύθυνση, για να επιτύχουμε αυτό που πραγματικά αξίζει για την πατρίδα μας. Αξιοποιώντας τους φίλους και συμμάχους στον ευρωπαϊκό, κυρίως, χώρο και με κύριο συμπαραστάτη την Ελλάδα, θα πρέπει να ανατρέψουμε τα σημερινά σε βάρος μας δεδομένα και να δημιουργήσουμε την προοπτική αποτροπής της διχοτόμησης και της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να επανενώνει το νησί σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.

Εκτός των δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν το 2012 στο εθνικό μας θέμα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αφού με την αναποφασιστικότητα και την απραξία της δεν κατάφερε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, να πάρει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αποφυγή του μνημονίου, το οποίο θα έχουμε ενώπιον μας το 2013.

Ο ερχομός του νέου έτους, ενώ βρίσκει τον τόπο μας σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι δυσμενών εξελίξεων, τον βρίσκει, επίσης, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Κοινωνική Συμμαχία, αντιλαμβανόμενοι το βάρος και την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η πατρίδα, ενώνουν δυνάμεις και καλούν τον κυπριακό λαό να συστρατευτεί, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα, με μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν ενεργό συμμετοχή.

Με την ανατολή του νέου έτους, ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί τον κυπριακό λαό να αντικρίσει με αισιοδοξία και πίστη το μέλλον, να πιστέψει όπως και άλλοτε στα αποθέματα δυνάμεων που διαθέτει και απευθύνει τις θερμότερές του ευχές για ειρήνη, σύντομη οικονομική ανάκαμψη και ευημερία σε όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.