Το Πολυτεχνείο είναι οχυρό της Δημοκρατίας

Το Πολυτεχνείο είναι διαχρονικό κάστρο αντίστασης ενάντια στο φασισμό, οχυρό της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σαράντα χρόνια μετά το έπος του Πολυτεχνείου, αναφέρει ο κ. Ομήρου στη δήλωση του, ο κυπριακός λαός τιμά μαζί με ολόκληρο τον Ελληνισμό την ηρωική εξέγερση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Νοέμβρη του 1973.

Σημειώνει ότι «είναι επιβεβλημένη η απόδοση τιμής σε όσους  έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της άμεσης αμφισβήτησης της ιστορικής συνέχεια του Ελληνισμού στην Κύπρο».

«Η μνήμη μας γυρνά 40 χρόνια πίσω. Ξαναζωντανεύουν οι τσακισμένες πόρτες του Πολυτεχνείου. Ακούεται ξανά η φωνή του «Ραδιοσταθμού των Ελεύθερων Φοιτητών, των Ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων» να καλεί στον αγώνα για την ανατροπή της χούντας, στον αγώνα για λευτεριά και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σήμερα, συνεχίζει, «40 χρόνια μετά το ανεπανάληπτο έπος του Πολυτεχνείου, οι πολιτικές και εθνικές παρακαταθήκες του παραμένουν πολύτιμος σηματοδότης στην πορεία του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κινήματος για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση να πλήττει μεγάλα τμήματα των κοινωνιών, να οδηγεί τις οικονομίες σε βαθιά ύφεση, να εκτοξεύει την ανεργία και να τροφοδοτεί την κοινωνική δυστυχία», προσθέτει.

Το Πολυτεχνείο, όπως επισημαίνει «είναι πια διαχρονικό κάστρο αντίστασης ενάντια στο φασισμό, οχυρό της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μεγαλείο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και δηλώνουμε για μια ακόμα φορά: Το Πολυτεχνείο ζει και πρέπει να δικαιωθεί», καταλήγει ο κ. Ομήρου στη δήλωση του.