Το πιο ακριβό γάλα της ΕΕ στην Κύπρο

Το 2012 η Κύπρος είχε τις ακριβότερες τιμές γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών στην ΕΕ, ενώ και στις τιμές άλλων αγαθών με εξαίρεση το κρέας, ήταν ακριβότερη από το μέσο όρο της Κοινότητας.

Από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εurostat, προκύπτει ότι οι τιμές βασικών τροφίμων στην Κύπρο ήταν κατά μέσο 9% ψηλότερες  από το μέσο όρο της ΕΕ, 5% από την Ελλάδα, 19% σε σχέση με την Πορτογαλία και 16% σε σχέση με την Ισπανία.

Με εξαίρεση το κρέας και τα προϊόντα καπνού, στα υπόλοιπα προϊόντα που αναφέρεται η Εurostat, οι τιμές στην Κύπρο ήταν ψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι τιμές του γάλακτος-γαλακτοκομικών και αυγών στη Κύπρο ήταν 41% ψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ  Μάλιστα, η Κύπρος ήταν η ακριβότερη στην ΕΕ με δεύτερη ακριβότερη την Ελλάδα (32%).

Στο ψωμί και τα δημητριακά η Κύπρος ήταν 14% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, και στα οινοπνευματώδη ποτά 10% ακριβότερη. Αντίθετα, οι  τιμές ήταν χαμηλότερες 11% από το μέσο όρο της ΕΕ για το κρέας και 18% στα προϊόντα καπνού.

Γενικότερα στην Κοινότητα, η έρευνα δείχνει μια τεράστια «ψαλίδα» μεταξύ των υψηλότερων και χαμηλότερων τιμών για την ίδια κατηγορία προϊόντων. Στα γαλακτοκομικά η διαφορά τιμής μεταξύ της Κύπρου (ακριβότερη) και της Πολωνίας (φθηνότερη) ήταν της τάξης του 78%. Στην κατηγορία ψωμί-σιτηρά η διαφορά ακριβότερης (Δανίας) και φθηνότερης χώρας (Βουλγαρίας) ήταν…102%. Στο κρέας η διαφορά της ακριβότερης (Δανίας) με τη φθηνότερη (Ρουμανία) ήταν 74%.