Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καταδικάζει την οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ηλικιωμένων

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου καταδικάζει την οποιαδήποτε μορφή παραμέλησης, κακοποίησης, κακομεταχείρισης και σεξουαλικής παρενόχλησης των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας και ιδιαίτερα των ανθρώπων που πάσχουν από Άνοια/Αλτσχάιμερ.

Με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την απάνθρωπη αντιμετώπιση που τυγχάνουν ηλικιωμένοι σε συγκεκριμένους οίκους ευγηρίας στον τόπο μας, καλούμε το Κράτος να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά για να προστατεύσει αυτή την ευάλωτη ομάδα των συνανθρώπων μας. Τέτοιες συμπεριφορές, που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και πνευματική υγεία των ηλικιωμένων μας, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Δεν είναι δυνατόν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα να μην εφαρμόζονται διεθνείς πρακτικές που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, αλλά αντίθετα να εφαρμόζονται πρακτικές που πόρρω απέχουν από το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα,σύμφωνα με τις πολιτικές, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση για προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, ερευνώντας σε βάθος τέτοιου είδους υποθέσεις και να οδηγήσουν στα δικαστήρια αυτούς που δεν συμμορφώνονται με τις σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς.

Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου
Ιστοσελίδα: www.ctaobservatory.org