Το παρασκήνιο της σύσκεψης και το «αδηφάγο» ΔΝΤ

Τα δεδομένα χθες βράδυ στην πολύωρη σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο με τους εκπροσώπους του πιστωτών,  άλλαζαν διαρκώς.

Για κάθε σημείο συμφωνία, υπήρχαν παράμετροι διαφωνιών που έριχνε στο τραπέζι η άτεγκτη τεχνοκράτης του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έδειξε πολλές φορές το αδηφάγο πρόσωπο του διεθνούς ταμείου.

Το «παιχνίδι» ήταν σκληρό, με την κ. Βελκουλέσκου, όπως έλεγαν οι πληροφορίες που διέρρεαν,  να προσπαθεί να επιβάλει όλο και περισσότερους, όλο και πιο επώδυνους όρους με το σκεπτικό της βιωσιμότητας του χρέους.

«Δεν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας» φέρεται να είπε Κύπριος αξιωματούχος…

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων ήταν αβέβαιη. Κάθε μισή ώρα, λένε οι ίδιες πηγές, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδειχνε τα «δόντια» της, ζητώντας και κάτι άλλο. Προβάλλοντας και νέες απαιτήσεις και προκαλώντας την οργή των αρχηγών.

Υπό τη διαρκή αυτή πίεση, δεν έλειψαν στιγμές έντασης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να της λέει ότι … «είναι αδύνατον να διαπραγματευθεί μαζί της» και κάποιους από τους παριστάμενους πολιτικούς αρχηγούς να “απειλούν” ανοιχτά  για επιστροφή στη λίρα, καθώς όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι της “γάτας με το ποντίκι” που έπαιζε η Ντέλια Βελκουλέσκου, ήταν αδυσώπητο.

Όταν γύρω στη 01.00 οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο ήταν όλοι “παγωμένοι” από τις πληροφορίες για μία ακόμη διαπραγμάτευση χωρίς κατάληξη.

Η επόμενη πράξη θα κριθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Στις 07.15 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε με ειδική πτήση, για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση, παραδεχόταν αργά το βράδυ, μετά τη σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης….”η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Υπουργό Οικονομικών  Μιχάλη Σαρρή και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο  Χρήστο Στυλιανίδη. Πλαισιώνονται από ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους  Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ  Κριστίν Λαγκάρτ.

Στις 7.00 το βράδυ είναι προγραμματισμένη συνεδρία του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

Καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρία στο Προεδρικό Μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.