Το …παραμύθι από το Κατάρ για την επένδυση στο Ελληνικό

Η ιστορία είναι, πάντα, διδακτική για όσους την γνωρίζουν. Έτσι, μια αναδρομή στα πρόσφατα επενδυτικά πλάνα του Κατάρ σε διάφορα μέρη του κόσμου, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα διδακτική και για τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν μπόρεσαν (ή δεν θέλησαν να δουν) την «φούσκα» της αξιοποίησης των 5.300 στρεμμάτων του πρώην διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το Κατάρ (και) σε αυτό το πολυδιαφημισμένο project αξιοποίησης του Ελληνικού, κατάφερε να βρει τον τρόπο να …ξεγλιστρήσει από τον σχετικό διαγωνισμό, με την επίκληση ενός απίστευτου επιχειρήματος, που είναι σε θέση να γνωρίζει η ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ. COM. «Οι Άραβες δεν έχουν μάθει να κάνουν δουλειές με διαγωνισμούς και διαδικασίες» ήταν η απάντηση που έδωσαν οι Καταριανοί, τινάζοντας στον αέρα την συμφωνία τους με την Αθήνα, που ήλπιζε στα εύρωστα οικονομικά κεφάλαιά τους! Υπό φυσιολογικές συνθήκες, βέβαια, η στάση αυτή των Καταριανών όχι μόνο δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει αλλά θα έπρεπε να θεωρείται ακόμη και αναμενόμενη.

Ας γυρίσουμε, λοιπόν, το χρόνο πίσω και ας δούμε τι έλεγαν, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, οι Καταριανοί στην Κύπρο. Θέλησαν, τότε, να συνεργαστούν και να προχωρήσουν σε διαφορές επενδύσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β, με τον οποίο μάλιστα είχαν και συναντήσεις. Ο απολογισμός; «Μηδέν εις το πηλίκον». Ο Αρχιεπίσκοπος τους πήρε …είδηση και τους άφησε να ανοίξουν τα …φτερά τους για άλλες πολιτείες.

Στη συνέχεια, όμως,  επανέκαμψαν δριμύτεροι. Θέλησαν να κάνουν επενδύσεις με την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. Στα σχέδια τους, όπως λέγονταν, ήταν η κατασκευή ξενοδοχείου επτά αστέρων, στην περιοχή Χίλτον. Μόνο που το ξενοδοχείο που θα «σήκωναν» έμεινε για πάντα στις μακέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ελέγχονται για την βασιμότητά τους, η δικαιολογία που προέβαλλαν οι Καταριανοί όταν απέσυραν το «επενδυτικό σχέδιο», ήταν ότι ο Εμίρης ήθελε να επενδύσει και σε εταιρείες του ΑΚΕΛ. Εκπρόσωποι του κόμματος αντέδρασαν και έτσι η συμφωνία ναυάγησε.

Το συμπέρασμα; Πολλά λόγια από τους Καταριανούς και λίγες πράξεις. Μια μόνο επένδυσή τους, γνωρίζουμε όλοι, και αυτή είναι η αγορά του πολυκαταστήματος HARRODS στο Λονδίνο.