Το Παρίσι η Τρόικα ο Σαμαράς και ο Γιούνκερ

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να θέσει στον Ζ. Κ. Γιούνκερ το θέμα της πρώτης διαπραγμάτευσης των κυβερνητικών στελεχών με την τρόικα εκτός Ελλάδος τη Δευτέρα κατά την συνάντηση που θα έχουν στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να είναι η χώρα μας το πρώτο κράτος που θα επισκεφθεί με τη νέα του ιδιότητα επιβεβαιώνοντας τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα προκειμένου στο Παρίσι να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών και όχι μόνο ένας προπαρασκευαστικός έλεγχος πριν από την τελική αξιολόγηση στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συνομιλητές του Α. Σαμαρά σημείωναν ότι στόχος στο Παρίσι είναι να συζητηθούν οι φοροελαφρύνσεις, τα προαπαιτούμενα αλλά και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει στον πρόεδρο της Κομισιόν τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το πρώτο στάδιο να γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Άλλωστε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ γνωρίζει από πολύ κοντά το ελληνικό πρόγραμμα καθώς την περίοδο που ξέσπασε η κρίση ήταν πρόεδρος του Eurogroup.

Το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το επίμαχο θέμα διέρρευσε από την έδρα του ΔΝΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ να ανάβει το «πράσινο φως» για διαπραγμάτευση στο Παρίσι και στην συνέχεια ήρθε η επιβεβαίωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο.

«Ο πρωθυπουργός έχει από την πρώτη ημέρα ανακοινώσει ότι θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση. Ενα κομμάτι αυτής της εξόδου από την κρίση είναι κι αυτό, δηλαδή επειδή πλέον δεν θα πρόκειται για έλεγχο, αλλά για αξιολόγηση του προγράμματος, δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία της τρόικας εδώ. Θα μιλούν επί στοιχείων, εγγράφων και θα γίνεται κανονική αξιολόγηση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο οποίος υποστήριξε πως το μνημόνιο τελειώνει.

«Αυτό δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση -ότι αλλάζουμε σελίδα- είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες όπως είναι η υποχρέωσή μας γιατί εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει. Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευ. Βενιζέλος.