Το νορβηγικό μουσείο Μουνκ κάνει μειώσεις προσωπικού λόγω οικονομικών προβλημάτων

Φέτος που συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου ζωγράφου Μουνκ, το ομώνυμο μουσείο του Όσλο αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό του κατά 20%, καθώς αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ένας εκπρόσωπος του μουσείου, ο Στούρε Πόρτβικ, είπε ότι έχει προταθεί να καταργηθούν 16 από τις 71 θέσεις εργασίας. Η περικοπή είναι αναγκαία λόγω των ανεπαρκών εσόδων: το μουσείο βρίσκεται εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας και πέρσι υποδέχτηκε μόνο 125.000 επισκέπτες. Τα προβλήματα συνδέονται επίσης με την αδυναμία του δήμου του Όσλο να κατασκευάσει ένα πιο σύγχρονο μουσείο για να φιλοξενήσει την τεράστια συλλογή έργων που του κληροδότησε ο Έντβαρντ Μουνκ όταν πέθανε, το 1944.

Εδώ και χρόνια, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την τοποθεσία του μουσείου, ούτε για το ποσό που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του μουσείου, ο Μπαρντ Χάμερβολντ, είπε ότι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του το 2014 το ίδρυμα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 12 εκατομμυρίων κορόνων (1,6 εκατομμύρια ευρώ). Πρόσθεσε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι εκθέσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τον εορτασμό των 150 ετών από τη γέννηση του Μουνκ, του ζωγράφου της περίφημης “Κραυγής”, δεν πρόκειται να ματαιωθούν αλλά στο μέλλον το μουσείο θα περιορίσει τις δράσεις του.