Το νεύμα του Ανδρέα στη Δήμητρα έγινε…Playmobil

Το χαρακτηριστικό νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου προς την Δήμητρα Λιάνη με το οποίο της ζητούσε να τον ακολουθήσει, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο στο Ελληνικό, επιστρέφοντας από το Χέρφιλντ στις 22 Οκτωβρίου του 1988, επέλεξε να αναπαραστήσει με παιχνίδια Playmobil η δημιουργική ομάδα της έκθεσης «GR80S-η Ελλάδα του 80» που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη.
Η κίνηση του τότε Πρωθυπουργού είχε προκαλέσει σάλο στην ελληνική κοινωνία καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον τρόπο αυτό επισημοποιούσε την εξωσυζυγική του σχέση με την Δήμητρα Λιάνη, την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα και έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατό του στις 23 Ιουνίου 1996.
Η κίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου επιλέχτηκε από τους δημιουργούς της Έκθεσης ως χαρακτηριστική εικόνα μίας ολόκληρης εποχής στην πολιτική ζωή της χώρας, την δεκαετία του 80. Ήταν η περίοδος όπου ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπηρετούσε την δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός και το σύνθημα της Αλλαγής είχε αντικατασταθεί από το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση υπό το βάρος των σκανδάλων.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μεταβεί στο Χέρφιλντ όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Στην μακέτα που δημιούργησε η ομάδα Grecobil κυριαρχεί η εικόνα του συμβόλου του ΠΑΣΟΚ, οι εκατοντάδες οπαδοί του κόμματος που περίμεναν τον τότε πρωθυπουργό με σημαίες ενώ αναδύεται το κλίμα της εποχής μέσα από την διάταξη των διάσημων παιχνιδιών.
Η αναπαράσταση της άφιξης του Ανδρέα Παπανδρέου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από το ταξίδι του στο Χέρφιλντ το 1988 αποτελεί τμήμα της έκθεσης «GR80S-η Ελλάδα του 80» που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη.
Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80 η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, ξαναδημιουργήθηκαν σε 18 περίπτερα μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών.