Το νέο διάταγμα απελευθερώνει περαιτέρω την εσωτερική αγορά

Καλή, θεωρούν πηγές του Προεδρικού την συνάντηση ΠτΔ με τον Διοικητή της ΚΤ

Καλή θεωρείται από πηγές του Προεδρικού η συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη.

Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν το αναμενόμενο για σήμερα νέο διάταγμα της ΚΤ για τους περιορισμούς στις συναλλαγές, το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και η γενικότερη κατάσταση στην Τράπεζα, καθώς και η διακίνηση κεφαλαίων μέσω του international banking.

Οι πηγές του Προεδρικού ανέφεραν ότι το νέο διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί αργότερα σήμερα θα απελευθερώνει περαιτέρω την εσωτερική αγορά με νέα χαλάρωση των περιορισμών στις συναλλαγές. Επίσης, προσανατολίζονται για επιτάχυνση των διαδικασιών εντός της επιτροπής που χειρίζεται θέματα που περιλαμβάνονται στο διάταγμα.

Σχετικά με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου φαίνεται να γίνεται ακόμη αναζήτηση για τον νέο Πρόεδρο του ΔΣ, καθώς υπάρχει το ασυμβίβαστο σε ό,τι αφορά τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό. Η αναζήτηση γίνεται προς την κατεύθυνση ατόμου κύρους, ίσως πρώην Υπουργού Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση συναλλαγών μέσω των υπηρεσιών IBU (international banking unit), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υφίστανται διχογνωμίες ανάμεσα στους τεχνοκράτες καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Τράπεζα Κύπρου.