Το μεταναστευτικό και δημογραφικό πρόβλημα στη Κύπρο

Του Ανδρέα Μορφίτη* 

Από το 1990 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της  εισροής μεταναστών στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, έχω γράψει δεκάδες άρθρα, έχω εκδώσει 3 σχετικά βιβλία και διοργάνωσα πολλά συνέδρια και ημερίδες σε μια προσπάθειά μου να καταδείξω τις επιπτώσεις του σημαντικού αυτού  θέματος, αλλά και να ευαισθητοποιήσω τους εκάστοτε αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους για την ανάγκη χάραξης μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Μιας πολιτικής που να συμφιλιώνει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές και υποχρεώσεις μας, να σέβεται τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών  αλλά και να λαμβάνει καθοριστικά υπόψη το μικρό μέγεθος της χώρας μας, την ευάλωτη κοινωνία μας και τις παρενέργειες στους δημογραφικούς δείκτες της πατρίδας μας.

Κορυφαία πράξη της αγωνίας μου υπήρξε η εθελούσια αποχώρησή μου το 2004 από την υψηλή θέση μου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως Ανώτερου Λειτουργού Εργασίας και Υπεύθυνου του  Κλάδου απασχόλησης αλλοδαπών , καταγγέλλοντας συνάμα τους αρμόδιους τότε Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας για ασύγγνωστη αμέλεια και καταστροφικούς χειρισμούς και παραλείψεις  στο θέμα!

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα ποιοί ήσαν στο πηδάλιο της εξουσίας, οι πολιτικές, τα μέτρα και οι συμπεριφορές των εκάστοτε κυβερνώντων και παρακοιμωμένων της εξουσίας ήσαν ανύπαρκτες  έως και καταστροφικές , αφού το ζήτημα αφέθηκε στην τύχη του . . . αυτόματου πιλότου αλλά και των πολυάριθμων και ποικιλώνυμων ούτω καλούμενων «μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» οι οποίες υπό το πρόσχημα της δήθεν διευκόλυνσης των μεταναστών διοχετεύουν στη χώρα μας χιλιάδες δυστυχείς συνανθρώπους μας – νομίμως και παρανόμως.

Το 2013 μαζί με τον πρώην  Ευρωβουλευτή και Πολιτικό κ. Γιαννάκη Μάτση και με άλλους συμπατριώτες μας , ιδρύσαμε το «Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου» και πρώτο μέλημά μας ήταν η συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2014 όπου και  αναλύσαμε σε έκταση τη σοβαρότητα του θέματος της Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής και ζητήσαμε την προσωπική παρέμβασή του για την άμεση αντιμετώπιση των κακώς κειμένων.

Με προσωπικές προσπάθειες και αγώνες και με τα πενιχρά μέσα που είχαμε στη διάθεση μας,  εκπονήσαμε τρείς πολυσέλιδες μελέτες που πιθανολογώ πως μπήκαν  στα αζήτητα ή στα καλάθια αχρήστων των αρμοδίων Υπηρεσιών του Κράτους

Στις 7/12/2016 με σκοπό τη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων για διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης για το θέμα ,  αποστείλαμε επιστολή στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης η οποία μέχρι σήμερα παρέμεινε αναπάντητη.

Στην επιστολή μας αυτή είχαμε ζητήσει τα πιο κάτω στοιχεία , διαχρονικά από το 1960 μέχρι σήμερα.

  1. Αριθμός Ε/κ κατοίκων διαμενόντων στην Κύπρο
  2. Αριθμός Τ/κ κατοίκων διαμενόντων στην Κύπρο
  3. Αριθμός Υπηκόων της  Ε.Ε.  διαμενόντων στην Κύπρο
  4. Αριθμός Υπηκόων Τρίτων χωρών  διαμενόντων στην Κύπρο
  5. Αριθμός Πολιτογραφήσεων κατά υπηκοότητα και κατά έτος
  6. Αριθμός αδειών Μόνιμης Διαμονής κατά υπηκοότητα  και κατά έτος
  7. Αριθμός αδειών Μακρόχρονης Διαμονής κατά υπηκοότητα  και κατά έτος
  8. Αριθμός αδειών Προσωρινής Διαμονής κατά υπηκοότητα  και κατά έτος
  9. Αριθμός αδειών Προσωρινής Εργασίας  κατά υπηκοότητα  και κατά έτος
  10. Αριθμός αδειών Προσωρινής Επίσκεψης κατά υπηκοότητα  και κατά έτος
  11. Αριθμός αδειών Φοιτητών κατά υπηκοότητα  και κατά έτος
  12. Αριθμός αιτητών πολιτικού ασύλου και πολιτικών προσφύγων κατά υπηκοότητα και κατά έτος

Πιθανολογώ – και ας με διαψεύσουν οι αρμόδιοι – ότι η μη απάντηση στα ερωτήματα του Ινστιτούτου οφείλεται στο γεγονός ότι ούτε καν επίσημα στοιχεία δεν τηρούμε , ούτε και υπάρχει διάθεση εκ μέρους των αρμοδίων να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Γι’ αυτό και κωφεύουν  στα κατά καιρούς δημοσιεύματα, όπως π.χ:

«Συνελήφθη αλλοδαπός προξενητής για εικονικούς γάμους – κατονόμασε κατά την ανάκρισή του δύο δικηγόρους ως συνεργάτες του (Φιλελεύθερος 20/2/14)».

«Κύκλωμα δικηγόρων θησαυρίζει με παράνομους μετανάστες (Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου (Φιλελεύθερος 1/4/2014).

«Ανθεί στην Κύπρο η βιομηχανία στημένων γάμων» (Φιλελεύθερος 31/3/2014).

Και ενώ η μετανάστευση – νόμιμη και παράνομη – διοχετεύει στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες ξένων υπηκόων, ο δείκτης γονιμότητας των Κυπρίων πολιτών έχει συρρικνωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα σε σημείο που να μην αναπληρώνονται ούτε οι θάνατοι, ούτε οι μεταναστευτικές ροές των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, με μαθηματική ακρίβεια μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι η πλειοψηφία των Ε/Κ θα αποτελεί παρελθόν όχι μόνο εξαιτίας των τούρκων κουβαλητών αλλά και λόγω της ασύγγνωστης ελαφρύτητας με την οποία το Κυπριακό Κράτος αντιμετώπισε μέχρι σήμερα τις εισροές μεταναστών οι οποίοι εγκαθίστανται στην πατρίδα μας και με την πάροδο του χρόνου αποκτούν δικαιώματα υπηκοότητας και ιθαγένειας.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για όσους ονειρεύτηκαν την Κύπρο μας ως ένα «πολυπολιτισμικό Κράτος» – όπως με έπαρση το ονομάζουν οι θιασώτες της πολυπολιτισμικότητας– αλλά και για όσους δεν χώνεψαν ποτέ ότι αυτός ο μαρτυρικός τόπος διατήρησε την Ελληνικότητά του για πάνω από 3,000 χρόνια.

*Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου

Υ.Γ. Το γεγονός ότι ο νυν Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης συνεκάλεσε στις 4/9/18 έκτακτη Υπουργική Σύσκεψη δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας» ,  καταμαρτυρεί ότι κατανοεί πλήρως τη σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη ανάσχεσης της πορείας προς τον κατήφορο που οδηγούμαστε.

Την ίδια αποφασιστικότητα του διαπιστώσαμε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου μας τον Απρίλιο 2018 ευθύς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως ΥΠ.ΕΣ .

ΙΔΩΜΕΝ