Το μήνυμα Μπάιντεν στους Αμερικανούς: «Έρχεται βοήθεια»

O νεοεκλεχθείς πρόεδρος των ΗΠΑ Tζο Μπάιντεν παρουσίασε το οικονομικό του επιτελείο την Τρίτη, θέτοντας ξεκάθαρους τόνους για την πολιτική που θα ακολουθήσει και χρησιμοποιώντας τους ευρείς και διαφορετικούς τόπους και τρόπους ανατροφής τους ως παράδειγμα για μια οικονομία της χώρας η οποία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όλα τα κοινωνικά στρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ηγέτης του επιτελείου αυτού θα είναι η υπουργός Τζάνετ Γιέλεν, η οποία στις δηλώσεις της υπογράμμισε πως η οικονομική κρίση που περνά η χώρα της δίνει την ευκαιρία να επιδιορθώσει μεγάλα προβλήματα στον τρόπου λειτουργίας της.

«Βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με ιστορικές κρίσεις . Η πανδημία και οι αρνητικές επιπτώσεις της στην οικονομία, έχουν δημιουργήσει τεράστιες ζημιές, ιδιαίτερα στους ασθενέστερους που επηρεάστηκαν δυσανάλογα. Πρόκειται για μια αμερικανική τραγωδία», υποστήριξε.

Τα λοιπά μέλη του επιτελείου με τη σειρά τους υπογράμμισαν τους τρόπους που τους οδήγησαν στο να υιοθετήσουν προοδευτικές οικονομικές στρατηγικές, είτε λόγω των δυσκολιών των οικογενειών κατά την ανατροφή τους, είτε βλέποντας τις δυσκολίες της ευρύτερης κοινωνίας, μεγαλώνοντας».

Η Νίρα Τάντεν, την οποία επέλεξε ο Μπάιντεν ως επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, περιέγραψε τις στιγμές που πέρναγε ως παιδί σε διαμερίσματα που προσφέρονται από το κράτος, τη στιγμή που η μητέρα της προσπαθούσε να συντηρήσει την μονογονεϊκή οικογένεια.

«Βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι λόγω των κοινωνικών προγραμμάτων», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για τιμή της που αναλαμβάνει το ρόλο αυτό έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει σε όλους την ευκαιρία που είχε η μητέρα της.

Ο Νιγηριανός Αντεγουάλε Αντεγέμο, ο οποίος προορίζεται ως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η οικονομία θα πρέπει να «δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο», ενώ υπογράμμισε πως «αυτό είναι κάτι που έμαθα από τους γονείς μου».

Στην παρουσίαση του επιτελείου που έγινε στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις σύστησαν την ομάδα Γιέλεν, Αντεγέμο, Σεσίλια Ράους, Τζάρεντ Μπέρνστιν και Χέδερ Μπουσέι, υποστηρίζοντας πως «Ερχεται βοήθεια», ενώ ξεκαθάρισε πως «όλο το επιτελείο μου ακόμη κι αυτοί τους οποίους θα προσθέσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες, θα προσηλωθούμε στο να βοηθήσουμε τους πάντες να ανακάμψουν.

Ήρθε η ώρα για επενδύσεις στην υποδομή, στην πράσινη ενέργεια, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βιομηχανία. Ήρθε η ώρα να καταπολεμήσουμε τις συστημικές ανισότητες στην οικονομία μας που αναδείχθηκαν από την πανδημία».

Η Ράους είναι επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου, με Συμβούλους τους Μπέρνστιν και Μπουσέι.

O Μπάιντεν ανέφερε επίσης πως θα μελετήσει πολύ το σχέδιο που πρότεινε μέρος της Βουλής και της Γερουσίας, ύψους $908 δισεκατομμυρίων, για υποστήριξη της οικονομίας.

Και οι έξι του επιτελείου πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν από τη Γερουσία, της οποίας η κομματική σύσταση δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αφού η πολιτεία της Τζόρτζια δεν έχει εκλέξει ακόμη γερουσιαστές.

Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους έχουν αντιμετωπίσει θετικά την επιλογή της Γιέλεν(φωτογραφία) η οποία το 2014 εξελέχθη επικεφαλής της Fed . Παρόλα αυτά δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιλογή της Τάντεν η οποία ως πρόεδρος του Center for American Progress έχει κονταροχτυπηθεί με τους Ρεπουμπλικανούς αρκετές φορές.

Ο Τζον Θιούν, ο δεύτερος τη κατατάξει Ρεπουμπλικανός της Γερουσίας έβαλλε κατά της Τάντεν την Τρίτη, χαρακτηρίζοντάς την ως κομματική οπαδό, ενώ υπογράμμισε πως η υποψηφιότητά της έχει ταράξει τους Ρεπουμπλικανούς. Προχώρησε μάλιστα σε χαρακτηρισμό αυτής της «ταραχής» ως «προειδοποίηση» της παράταξής του προς τον Μπάιντεν .

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επίσης επιλέξει τον Μπράιαν Ντις, στέλεχος της BlackRock με παρελθόν στο επιτελείο του Μπάρακ Ομπάμα. Εάν, όπως όλα δείχνουν, επιβεβαιωθούν οι υποψηφιότητες, το επιτελείο θα έχει αρκετές πρωτιές. Η Γιέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών, η Ράους θα είναι η πρώτη αφροαμερικανή επικεφαλής του CEA και η Τάντεν η πρώτο ινδο-αμερικανή στο τιμόνι του ΟΜΒ.