Κύπρος:Το κράτος “εξαντλεί” την εξουσία του στους μικροοφειλέτες

Τη δύναμη της εξουσία του στους μικροοφειλέτες του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, επέδειξε σήμερα το κράτος .Πολίτες που οφείλουν 1.000 ευρώ οδηγήθηκαν στις Κεντρικές Φυλακές… εκεί δηλαδή που δεν θα βρούμε κανένα από τους μεγαλοοφειλέτες, που το σύστημα φαίνεται ότι «προστατεύει».

Όπως αναφέρει το Σίγμα, η κλούβα της αστυνομίας ξεκίνησε από τη δυτική Λευκωσία για να μαζεψει ανθρώπους άνεργους που χρωστούν στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Οι προσωπικές ιστορίες προκαλούν δέος με την κρατική αναλγησία. Συνελήφθη μεταξύ άλλων, 58χρονος με επτά παιδιά, κατά 75% ανάπηρος. Το κρατικό βοήθημα τερματίστηκε και σήμερα τον οδήγησαν στη φυλακή για χρέος 8.000 ευρώ . Για να αφεθεί ελεύθερος πρέπει να καταβάλει  1.500 ευρώ, την ώρα που τα παιδιά του κυριολεκτικά πεινούν.

Οι συγγενείς των ανθρώπων που συνελήφθησαν βγάζουν κραυγή διαμαρτυρίας και απόγνωσης. «Όλους αυτούς τους μεγαλοκαρχαρίες ποιος θα τους συλλάβει; Ποιος θα τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους; Είναι τραγική η κατάσταση. Άλλοι έφαγαν εκατομμύρια. Οι δικοί μας δεν εξαπάτησαν το κράτος. Το μόνο τους λάθος είναι ότι είναι άνεργοι και άρρωστοι», δήλωσε συγγενής ενός από τους συλληφθέντες.

Ο διευθυντής των κοινωνικών ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος επισημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά όπως λέει, «υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν καταβάλλουν κανένα ποσό, έστω και το ελάχιστο. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να δηλώνουν άνεργοι και να περιμένουν το επίδομα ενώ στην ουσία να μην έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Κ. Τρύφωνος, σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, βρίσκεται στην ευχέρεια του Γενικού Εισαγγελέα ή του Προέδρου της Δημοκρατίας να παράσχουν διευκολύνσεις αποπληρωμής του χρέους.