Το κοιλιακό λίπος είναι ανησυχητικό στους άνδρες

Ποτέ δεν πρέπει να μας εφησυχάζει το έξτρα βάρος, ειδικά αν αυτό το κουβαλάμε στην κοιλιακή χώρα. Γιατί το πρόβλημα με το λίπος στην κοιλιά δεν είναι απλά επιφανειακό αλλά έχει β αθύτερα προβλήματα μέσα στη κοιλιά και στα εσωτερικά όργανα.

Το κοιλιακό λίπος, ανεξάρτητα από το συνολικά βάρος αυξάνει το κίνδυνο για διάφορες ασθένεις όπως:

* Καρδιαγγειακή νόσο

* Διαβήτη τύπου 2

* Καρκίνο του παχέος εντέρου

* Υπνική άπνοια

Πώς θα ξέρετε αν έχετε πολύ λίπος στην κοιλιά

Οτι έχετε λίπος γύρω από την κοιλιά δεν χρειάζεται να σας το πει κανείς. Το… βλέπετε. Πώς, όμως, θα ξέρετε αν έχετε πολύ λίπος στη συγκεκριμένη περιοχή; Απλά μετρήστε το:

* Σταθείτε και τοποθετήστε μια μεζούρα γύρω από το γυμνό στομάχι σας, ακριβώς πάνω από το οστό του ισχίου. Αν η κοιλιά σας γέρνει, ξαπλώστε και μετρήστε την ξαπλωμένος.

* Τυλίξτε τη μεζούρα γύρω σας αλλά μην την σπρώχνετε προς το δέρμα σας.

* Βεβαιωθείτε πως έχει καλύψει όλη την περιοχή.

* Χαλαρώστε, εκπνεύστε και μετρήστε τη μέση σας, χωρίς να μπείτε στον πειρασμό να ρουφήξετε το στομάχι σας.

Για τους άνδρες, η μέτρηση της μέσης που είναι πάνω από 102 εκατοστά δείχνει μια νοσηρή συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά και μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Παίζει η γενετική ρόλο στην απόκτηση λίπους της κοιλιάς;

Το βάρος σας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξισορροπήσετε τις θερμίδες που τρώτε με την ενέργεια που καίτε. Εάν τρώτε πάρα πολύ και γυμνάζεστε πολύ λίγο είναι πιθανό να μαζέψετε αρκετά περιττά κιλά, συμπεριλαμβανομένου και του λίπους της κοιλιάς.

Κάποιο ρόλο παίζει και η γήρανση. Οσο μεγαλώνετε χάνετε μύες, ειδικά αν δεν είστε σωματικά δραστήριοι. Η απώλεια της μυϊκής μάζας μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τις θερμίδες, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Επιπλέον, σε ορισμένους άνδρες τα λιπώδη κύτταρα στα χέρια και στα πόδια χάνουν την ικανότητα να αποθηκεύουν λίπος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα όλο το περίσσιο λίπος να συγκεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα.

Τα γονίδιά σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητές σας να γίνετε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καθώς παίζουν ένα ρόλο στο πού ακριβώς θα αποθηκεύσετε το λίπος.

Μπορείτε πραγματικά να αποκτήσετε «μπυροκοιλιά» από το αλκοόλ;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας οδηγήσει σε περίσσιο λίπος γύρω από την κοιλιά. Ωστόσο, η μπύρα από μόνη της δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οποιουδήποτε είδους θα μπορούσε να αυξήσει το λίπος της κοιλιάς, αν και μερικές έρευνες δείχνουν ότι το κρασί θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Αν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Οσο λιγότερο πίνετε, τόσο λιγότερες θερμίδες θα καταναλώσετε και επομένως τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να συσσωρεύσετε λίπος στην κοιλιά σας.

 

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς

Μπορείτε να τονώσετε τους κοιλιακούς μυς με ασκήσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί για να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς. Ωστόσο, το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται με την ίδια δίαιτα και άσκηση που χρειάζεστε για να χάσετε τα περιττά κιλά και να μειώσετε το λίπος από τα υπόλοιπα μέρη του σώματός σας.

Πως να τα καταφέρετε:

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Δώστε έμφαση στα φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επιλέξτε άπαχες πηγές πρωτεϊνών και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στο κρέας και σε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το βούτυρο. Επιλέξτε μέτριες ποσότητες μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη – που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα φυτικά έλαια.

Κρατήστε το μέγεθος των μερίδων υπό έλεγχο. Ακόμα και όταν κάνετε υγιεινές επιλογές, οι θερμίδες αθροίζονται. Στο σπίτι, μειώστε το μέγεθος των μερίδων σας . Στα εστιατόρια, προτιμήστε να φάτε το μισό γεύμα σας (το υπόλοιπο πάρτε το στο σπίτι για να το φάτε μια άλλη μέρα).

Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, μια μέτρια αερόβια δραστηριότητα όπως το ζωηρό περπάτημα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα (ή έντονη αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα) είναι κατάλληλη. Επιπλέον, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης συνιστώνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να ανταποκριθείτε σε συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, ίσως χρειαστεί να γυμναστείτε περισσότερο.

Για να χάσετε το περιττό λίπος και να το διατηρήσετε, ο στόχος είναι μια αργή και σταθερή απώλεια βάρους, ενός κιλού την εβδομάδα.

Μπορείτε να χάσετε το λίπος της κοιλιάς αρκεί να έχετε υπομονή και να προσπαθήσετε. Στην πραγματικότητα, ρίχνοντας μερικά ακόμα κιλά, θα αισθανθείτε καλύτερα και θα μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας.