Το κλείσιμο της Αξιολόγησης και η επίσκεψη Λαγκάρντ στην Ελλάδα

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού

Οι κοινωνικοί δείκτες της χώρας μας δείχνουν κάμψη με πρώτο τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για κατανάλωση λόγω της υπέρμετρης φορολογίας ανεργίας σε κρίσιμες παραγωγικές ηλικίες έχουμε γινει χώρα με μεταναστευτικές ροές προς άλλες χώρες και επιπρόσθετα ο δείκτης αισιοδοξίας για το μέλον είναι στο χαμηλότερο του σημείο.

Σκέφτονται το ίδιο όλοι σ’ αυτή τη χώρα; δυστυχώς όχι. Υπάρχουν άνθρωποι στο Οικονομικό επιτελείο που βλέπουν πλεονάσματα που είναι μεν πραγματικά λογω της μείωσης των δαπανών και της αύξησης της φορολογίας είναι όμως επώδυνα και αντιαναπτυξιακά .Τρεις άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με την ακολουθούμενη Οικονομική πολιτική ο πρωην υπουργός και η νυν Αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών όπως και ο εκτελεστικός βραχίωνας ο ΓΓ της ΑΑ ΔΕ μας λένε ότι υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για τις εισπράξεις από το 1970 ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων μόνο που δεν συνέβαιναν κατασχέσεις ακινήτων η λογαριαμών για χρέη τριών μηνών η για χρέη 501 ευρώ .Δεν ήταν ο μέσος φορος ανά εκκαθάριση χρεωστική 1500 ευρω ούτε υπήρχαν ετήσιοι φοροι επί των ακινήτων εκτός από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Από όλους τους φορείς τα επιμελητήρια και κάθε λογικά σκεπτόμενο επιστήμονα υπάρχει αντίδραση για την ακολουθούμενη πολιτική που με τον όρο προσωρινη και έκτακτη επιβάλλει ότι σκληρότερο και κυρίως αντιαναπτυξιακό. Η Φιλοσοφία όμως των μέτρων που λαμβάνονται με μείωση δαπανών και αύξηση φόρων η θεωρία του σοκ είναι η του ΔΝΤ . Και θωρακίζουν το Οικοδόμημα με μια πρόβλεψη ενάντια σε κάθε αντίδραση δηλ για να υπάρξει νόμιμη απεργία πρέπει το 50% συν 1 να συμμετέχει στη λήψη της απόφασης αν θυμάσται τον αντεργατικό νόμο 330 του αλήστου μνήμης υπουργού εργασίας κ. Λάσκαρη. Ήταν ο κ. Αρσένης ο υπουργός το 1985 που έφερε αντίστοιχη διάταξη η αναβίωση λοιπόν της ιστορίας υπό το άγρυπνο βλέμμα των Δανειστών.Οι αλλαγές στο πτωχευτικό κώδικα για να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των δανειστών ένα από τα 113 προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση το Σεπτέμβριο.

Η ακριβής διατύπωση λοιπόν του 69 προαπαιτούμενου Αγορά εργασίας: «Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση, θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία». Όταν λοιπόν έχεις επιβάλλει όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο σε μια οικονομία σε κρίση είσαι σε θέση να σε τιμήσει με την επίσκεψη της στη χώρα σου η ανώτερη αναγνωρίζοντας τη συμμόρφωση σου σε ότι σου ζητήθηκε .(Έχει προταθεί από το πρόεδρο της Δημοκρατίας η 29 η Σεπτεμβρίου 2017 σαν ημέρα επίσκεψης της κ. Λαγκάρντ) Το ταγκό θέλει δύο μόνο που σ αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει αίσθημα αλλά επικυρίαρχος και κυριαρχούμενος.Οι φωτογραφίες από την επίσκεψη και το θέατρο που γίνεται είναι για αυτούς που δεν ξέρουν το παρελθόν του ΔΝΤ . Η συνταγή του εκτός από επώδυνη είναι και εκβιαστική μετά από 8 έτη διαρκούς λιτότητας

Οι ιδιωτικοποιήσεις η ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών με τη παρουσία κερδοσκοπικών οργανισμών της ιδίας συνομοταξίας μαζί με το κοκτέιλ των 113 προβλεπόμενων μέτρων δεν διορθώνουν το πλαίσιο λειτουργείας της οικονομίας φέρνουν τη κοινωνία αντιμέτωπη με το φάσμα της υποτίμησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών και τελικά με αυτό που λέμε Υποταγή σε ένα μέλλον που δεν υπόσχεται αλλά αποσπά πρό του κινδύνου κατάρευσης.
(Για λόγους αρτιότητας του άρθρου ενδεικτικά ακολουθούν μερικά από τα 113 προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση από το Σεπτέμβριο του 2017 με σχολιασμό )

* – Έως το τέλος του χρόνου οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων

– Πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 και εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2018

– Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 θα πρέπει να υπάρξει νομοσχέδιο για όλα όσα έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με το κτηματολόγιο

– Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επίσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Επίσης, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα πρέπει να εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Αυτό το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων αφορά το διάστημα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Όσον αφορά στη συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους, η έκθεση αναφέρει ρητά πως θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων έως το τέλος του χρόνου, αλλά και επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει επανυπολογισμός και έκδοση του 30% των νέων συντάξεων μετά όμως το νόμο Κατρούγκαλου.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2018, θα πρέπει να νομοθετηθεί η καθιέρωση υποχρεωτικής εγγραφής των ασφαλισμένων σε έναν οικογενειακό γιατρό.

Άλλα προαπαιτούμενα που πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση είναι αλλαγές και τροποποιήσεις στα φορολογικά κίνητρα σχετικά με τις επιχειρήσεις, αλλά και επαναπροσδιορισμός της φορολογίας στη ναυτιλία. Οι δανειστές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να στελεχώσει την ΑΔΑΕ και να καθορίσει τις οργανικές θέσεις που έχει ανάγκη ο δημόσιος φορέας.

Επίσης, αναφορικά με τη φορολογία, οι δανειστές έχουν ως απαίτηση να γίνει ο εξορθολογισμός του ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στις ζυθοποιίες, αλλά και να διευθετηθεί το θέμα της φορολόγησης στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Αναφορικά με τα ποτά όμως θα πρέπει να υιοθετηθούν εντός του καλοκαιριού και οι συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Αλλαγές θα υπάρξουν εντός του έτους και στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το προαπαιτούμενο σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τη διενέργεια απεργιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό των πρωτοβάθμιων σωματείων που αποφασίζουν μία απεργία στο 50%.