Το ΚΕΒΕ ζητά επαναλειτουργία του ΚΑΠ

Το ΚΕΒΕ με υπόμνημά του προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ζήτησε την επαναλειτουργία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) για τις ακάλυπτες επιταγές.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, ήδη κυκλοφορούν πολλές ακάλυπτες επιταγές στην αγορά και αν το θέμα των ακάλυπτων αφεθεί, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Ο κ. Τσακκής είπε πως μόλις άρχισαν οι περιορισμοί των συναλλαγών, το ΚΕΒΕ είχε ζητήσει αναστολή του ΚΑΠ, καθώς προέβλεπε ότι θα δημιουργούνταν πολλά προβλήματα με τις επιταγές. «Θεωρούμε ότι σήμερα, μετά την πάροδο κάποιων μηνών και των χαλαρώσεων στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, ότι τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη επαναλειτουργίας του ΚΑΠ, διότι το πρόβλημα αν παραταθεί και αφεθεί εκτός λειτουργίας, δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσακκής είπε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΚΕΒΕ, ένας μεγάλος αριθμός των μελών του έχει στην κατοχή του ακάλυπτες επιταγές. «Η συνέχιση αναστολής του ΚΑΠ διευρύνει το πρόβλημα, άρα θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος σε αυτή την πορεία και να αρχίσει να λειτουργεί η αγορά κανονικά με την εφαρμογή του ΚΑΠ», είπε.

Είπε επίσης πως όταν μια επιταγή παρουσιαστεί δύο φορές εντός 15 ημερών και δεν μπορεί να τιμηθεί, ο εκδότης της επιταγής μπαίνει σε ένα κεντρικό αρχείο που τηρείται στην Κεντρική Τράπεζα και δεν του επιτρέπεται πλέον να εκδίδει οποιαδήποτε επιταγή.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στο θέμα της Τράπεζας Κύπρου και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από τον Εκτελεστικό Διευθυντή, ώστε να επανέλθει σε λειτουργία η τράπεζα και κατ’ επέκταση το τραπεζικό σύστημα.