Το Ισραήλ σχεδιάζει δύο αγωγούς φυσικού αερίου – Ένα με Τουρκία και ένα μέσω Κύπρου-Ελλαδας

  • ”Δική μας προτεραιότητα, εγώ θεωρώ σημαντικά και τα δύο έργα”
  • Το δεύτερο έργο, είπε ο Ισραηλινός Υπουργός, «είναι ένας αγωγός που μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας θα φτάσει μέχρι την Ιταλία.
  • Θέλουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό που θα επεκτείνεται από το Ισραήλ στην Τουρκία για να μεταφέρει αέριο και στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας αλλά και στην Ευρώπη

Έκπληξη και ανησυχία έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς ότι η χώρα του και η Τουρκία έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν τις συνομιλίες και να καταλήξουν πριν από το τέλος του 2017 σε μια συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Ο Ισραηλινός Υπουργός ανέφερε ότι η ενέργεια είναι ένα σημαντικό θέμα στην διαδικασία ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή είναι πολύ γρήγορες και μέρος αυτών των αλλαγών είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην ΑΟΖ του Ισραήλ, συνέχισε, υπάρχουν ακόμη περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ενώ μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων υπάρχουν στην περιοχή της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Στάινιτς οι ανάγκες της δυτικής Ευρώπης σε αέριο καλύπτονται τώρα από την Ρωσία και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά στη Βόρεια Θάλασσα οι ποσότητες αρχίζουν να εξαντλούνται. Υπό αυτή την έννοια, είπε, οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξημένη σημασία. «Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα οι ποσότητες από την Βόρεια Θάλασσα θα αντικατασταθούν από την ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη θα πάρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο που θα αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή. Διενεργούμε εντατικές συνομιλίες για δύο σημαντικά έργα που αφορούν αγωγούς. Ένα από αυτά είναι η Τουρκία.

Θέλουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό που θα επεκτείνεται από το Ισραήλ στην Τουρκία για να μεταφέρει αέριο και στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας αλλά και στην Ευρώπη».

Το δεύτερο έργο, είπε ο Ισραηλινός Υπουργός, «είναι ένας αγωγός που μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας θα φτάσει μέχρι την Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αυτό το έργο είναι υψίστης προτεραιότητας για τους ίδιους. Εάν με ρωτάτε για την δική μας προτεραιότητα, εγώ θεωρώ σημαντικά και τα δύο έργα».

Το Ισραήλ, ανέφερε, έχει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου και για τους δύο αγωγούς. Ο Ισραηλινός Υπουργός εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επισκεφθεί το Ισραήλ για την επίτευξη της συμφωνίας.