Το Ιράν είναι πρόθυμο να αποκηρύξει τα πυρηνικά όπλα

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε χθες, ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα, δίνοντας έτσι το ισχυρότερο μέχρι σήμερα σήμα ότι μπορεί να επιδιώξει μια βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση έπειτα από δεκαετίες αντιπαλότητας.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μερικές ημέρες πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για μια ομιλία του στον ΟΗΕ, ο νέος Ιρανός πρόεδρος επέμεινε επίσης πως έχει την “πλήρη εξουσία” να διαπραγματευθεί μια πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις. “Έχουμε πει επανειλημμένα πως σε καμιά περίπτωση δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να αποκτήσουμε οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων”, δήλωσε ο Ροχανί όταν ερωτήθηκε αν θα αποκήρυττε τα πυρηνικά όπλα.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επιφυλακτικά. “Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά από την κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί για την επιθυμία της να βελτιώσει τις σχέσεις της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημνοκρατίας του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα και ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι θα πρέπει να θέσουμε σε δοκιμασία αυτό τον ισχυρισμό” δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίχαν.