Το Ιράν έχει κατασκευάσει βόμβα 10 τόνων όπως η «μητέρα όλων των βόμβων»

Το Ιράν έχει κατασκευάσει μια βόμβα 10 τόνων που μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με αυτό που βάφτισαν «μητέρα όλων των βόμβων» των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ισχυρίστηκε ανώτατος στρατιωτικός της χώρας.

«Αυτές οι βόμβες είναι στη διάθεσή μας, μπορούν να εκτοξευθούν από τα αεροσκάφη και είναι εξαιρετικά καταστρεπτικές», δήλωσε ο στρατηγός Amir Ali Hajizadeh, διοικητής εναέριου χώρου των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας FARS, ο Hajizadeh περιέγραψε την βόμβα ως «πατέρα όλων των βομβών» προκαλώντας έτσι τους ενδιαφερόμενους να τη συγκρίνουν με τη Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), που η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έριξε σε σήραγγες στο Αφγανιστάν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, από ένα αεροσκάφος MC- 130, τον Απρίλιο.
Η MOAB είναι το μεγαλύτερο μη πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε μάχη από τον αμερικανικό στρατό. Η έκρηξή της ισοδυναμεί με 11 τόνους TNT και η ακτίνα έκρηξης είναι πλάτος ενός μιλίου

Η ανακοίνωση, από πλευράς Ιράν, έρχεται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την ανάπτυξη του στρατιωτικού του προγράμματος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι ο στρατός της χώρας είχε δοκιμάσει το πρώτο του σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας.

Το 2015, οι εξαντλητικές οικονομικές κυρώσεις για το Ιράν άρθηκαν, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε να περιορίσει την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων της.

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπεγράφη από πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε το Ιράν να μην αναλάβει καμία δραστηριότητα σχετική με βαλλιστικούς πυραύλους σχεδιασμένους να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων και των εκτοξεύσεων τέτοιων πυραύλων.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι συμμορφώθηκε με την οδηγία του ΟΗΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι πιστεύει πως το Ιράν παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας.

«Κατά την άποψή μας, το Ιράν σαφώς αδυνατεί να εκπληρώσει αυτές τις προσδοκίες του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης», δήλωσε ο Τίλερσον αυτή την εβδομάδα, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Οι ενέργειες της χώρας «απειλούσαν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής καθώς και των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών», συνέχισε.

Ο ιρακινός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε: «Το ιρανικό έθνος στέκεται σταθερό και οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση από το κυριαρχικό καθεστώς σχετικά με την [πυρηνική συμφωνία] θα επιφέρει την αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας».