Προγραμματίζεται πολυήμερη συνεδρία του Εθνικού συμβουλίου

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος  ανακοίνωσε σήμερα τη σύγκληση πολυήμερης συνεδρίας, προκειμένου να καθοριστούν οι τρόποι αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και των τουρκικών σχεδιασμών, προχωρεί σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο, έχοντας και τη συνδρομή από ειδικούς που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών.

Σε δηλώσεις μετά  τη τετράωρη συνεδρία του Εθνικού συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του ΕΣ για τις δύο τελευταίες συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις μεθοδολογίας που καταθέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την προώθηση των συνομιλιών.

«Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σειρά συνόδων του Εθνικού Συμβουλίου λίαν συντόμως ώστε να σχεδιαστεί στρατηγική για αποτροπή των σχεδιασμών της Άγκυρας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών ώστε κατά την πολυήμερη συνεδρία του το Σώμα να έχει ενώπιόν του και εισηγήσεις από το εν λόγω Συμβούλιο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση για τη σύνθεση του Συμβουλίου αυτού, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και από τα κόμματα να του εισηγηθούν επιστήμονες συνεργάτες τους που θα στελεχώσουν και θα πλαισιώσουν αυτό το Συμβούλιο, προσθέτοντας πως το σώμα αυτό «θεωρείται καθοριστικό για να μπορεί και το Εθνικό Συμβούλιο και η Προεδρία της Δημοκρατίας να επεξεργάζεται θέσεις στρατηγικής και τακτικής στις συνομιλίες».

Κατάθεση θέσεων επί όλων των πτυχών και μετά τρίτη φάση των συνομιλιών

Σχετικά με τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι οι συνομιλίες το Σεπτέμβριο θα εισέλθουν στην τρίτη τους φάση, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί προτού γίνει κατάθεση των θέσεων και των δύο πλευρών επί όλων των βασικών πτυχών του Κυπριακού και συζήτηση των επιμέρους πτυχών της κάθε πτυχής, υποδεικνύοντας ότι και ο κ. Έρογλου είχε συμφωνήσει επ` αυτού, κάτι που, όπως είπε, ανακοίνωσε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Λίζα Μπάντενχάιμ.

«Αν δεν κατατεθούν τέτοιες απόψεις, δεν μπορούμε να μιλούμε για τρίτο στάδιο των συνομιλιών», τόνισε.

Σε ερώτηση αν η θέση αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε λέγοντας «βεβαίως».

«Πώς θα περάσουμε στο τρίτο στάδιο που θα δούμε αν υπάρχουν συγκλίσεις – αποκλίσεις και θα προσπαθήσουμε να τις γεφυρώσουμε αν δεν έχουμε τις απόψεις και των δύο πλευρών, και ειδικότερα της τ/κ πλευράς, επί όλων των πτυχών και επί όλων των πτυχών της κάθε πτυχής», συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει συμφωνία των δύο ηγετών σε αυτή τη διαδικασία, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ο κ. Έρογλου το είχε ξεκαθαρίσει κατά τις τελευταίες δύο συναντήσεις και το εξήγγειλε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και ως δήλωση.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις πληροφορίες για ενδεχόμενο διορισμού ενός ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι δικαίωμα του ΓΓ του ΟΗΕ όταν και εφόσον αποφασίσει ότι συντρέχουν λόγοι για διορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου του για το Κυπριακό να το πράξει.