Το ΔΣ της Τρ. Κύπρου εξετάζει επιλογές χρηματοδότησης και κεφαλαιακής δομής

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου ξεκίνησε πριν τις 10 το πρωί συνεδρία για να εξετάσει επιλογές χρηματοδότησης και κεφαλαιακής δομής, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας και παράλληλα να ενισχύσουν περαιτέρω το Συγκρότημα.

Μετά τη συνεδρία του ΔΣ αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση σε σχέση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Επίσης, αναμένεται η Τράπεζα Κύπρου να ανακοινώσει την απόφαση της Κυβέρνησης για εξόφληση σημαντικού μέρους του κρατικού ομολόγου ύψους περίπου 1,90 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατείχε η πρώην Λαϊκή Τράπεζα και μεταφέρθηκε στους ισολογισμούς της Τράπεζας Κύπρου.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε χθες ότι θα προτρέψει την Τράπεζα Κύπρου να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από το ποσό που θα μπορέσει να αντλήσει μέσω ενδεχόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για μείωση του ELA.

“Η έκδοση κεφαλαίου για όλες τις τράπεζες θεωρούμε ότι είναι μια πολύ συνετή ενέργεια για να πάνε στα stress tests ενισχυμένες…”, επισήμανε.

Η Τράπεζα Κύπρου είχε αναθέσει σε εξωτερικούς συμβούλους, την HSBC και την Credit Suisse την αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών για ενίσχυση του Συγκροτήματος, με στόχο τη “δημιουργία επενδυτικής αξίας σε σχέση με την εταιρική δομή του Συγκροτήματος”.

“Οι σύμβουλοι θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στο ΔΣ αφού αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, αναλύσουν τις χρηματοδοτικές επιλογές και την κεφαλαιουχική δομή του Συγκροτήματος και εντοπίσουν εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης παράλληλα και σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του Συγκροτήματος συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής αύξησης κεφαλαίου”, σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου.