Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέβασε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και ανακοίνωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις Η.Π.Α. αυξάνει τους κινδύνους

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως προβλέπεται να επεκταθεί φέτος κατά 6,2% και κατά 6,0% το 2020, ποσοστό που είναι κατά 10% χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση και για τις δύο περιπτώσεις, ανέφεραν στελέχη του Ταμείου σε συνέντευξη στο Πεκίνο την Τετάρτη.

“Η Κίνα και οι εταίροι της θα πρέπει να εργαστούν εποικοδομητικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του εμπορικού συστήματος”, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της ετήσιας αποστολής του στην Κίνα. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω πολιτικά κίνητρα για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας “υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των δασμών ή σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης”.

Η οικονομία της Κίνας υφίσταται επιβράδυνση και, παράλληλα, αυξανόμενες εντάσεις με τις Η.Π.Α., οι οποίες αυξάνουν τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές και επιδιώκουν την αποκοπή εταιρειών όπως η Huawei Technologies Co. από την αγορά των ΗΠΑ. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή σταθεροποιείται και έχει βελτιωθεί αισθητά, κι αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επίσημων δηλώσεων που κάνουν λόγο για τη δύναμη και την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ συγκρίνεται με τη μέση εκτίμηση μεταξύ των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Bloomberg για αύξηση 6,3% το 2019 και 6% για το επόμενο έτος. Η οικονομία παρουσίασε μια γενικότερη επιβράδυνση τον Απρίλιο, και αυτή η τάση είναι πιθανόν να συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες. Η Κεντρική Τράεπζα της Κίνας έχει διατηρήσει την πολιτική της για στοχευμένα κίνητρα, ενώ και η δημοσιονομική πολιτική έχει ενισχυθεί.