Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει “πιάσει ταβάνι” καθώς περιόρισε την πρόβλεψη ανάπτυξης, για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δυο τελευταίων ετών, κατηγορώντας για αυτή την πρόβλεψη, την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και τις πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Την παραμονή της ετήσιας συνάντησης στελεχών του στο Μπαλί της Ινδονησίας, το Ταμείο προέβλεπε παγκόσμια μεγέθυνση της τάξης του 3,7% για φέτος και την επόμενη χρονιά, σε σχέση με το 3,9% που είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες. Ήταν η πρώτη μείωση πρόβλεψης από τον Ιούλιο του 2016.

Ενώ η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα σε καλό δρόμο για να συνεχίσει στο ρυθμό του περασμένου έτους, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος από το 2011, οι νέες προοπτικές υποδηλώνουν ότι έχει εμφανιστεί κόπωση, ενώ η συνολική επίδοση αποκρύπτει την διάσταση με την αυξανόμενη αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές, που ξεκινούν από τη Βραζιλία και φτάνουν στην Τουρκία.

Το Ταμείο άφησε τις αμερικανικές προβλέψεις του για το 2018 αμετάβλητες, αλλά μείωσε την προσδοκία του για το επόμενο έτος, αναφέροντας ως αιτία τον αντίκτυπο που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος.