Το διακύβευμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών

*του Ανδρέα Πασιουρτίδη

Βρισκόμαστε στον όγδοο χρόνο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού και πλέον είναι συγκλίνουσα η άποψη ότι βιώνουμε τον απόλυτο εξευτελισμό θεσμών και αξίων. Οι επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης ξεφουσκώνουν η μία μετά την άλλη. Οι πολίτες αντιδρούν και οργανώνονται. Δεν ανέχονται.

Πρώτα απ’ όλα το περιβόητο «success story» στην οικονομία, αφού πλέον είναι κοινή διαπίστωση ότι τα θεμέλια ήταν σάπια. Αυτό δεν τα λέμε μόνο εμείς, αλλά και πρώην υπουργοί και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, οι οποίοι ομολογούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στηρίχτηκε στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και ο κ. Αναστασιάδης από υποτιθέμενος ηγέτης της κρίσης, μετατρέπεται σε ηγέτης της Διαφθοράς και της Διαπλοκής. Και της Διχοτόμησης. Μαθαίνουμε ότι δεν έχει καμία αναστολή να συζητά τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη. Το οριστικό δηλαδή ξεπούλημα της μισής Κύπρου, τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής. Την ολοκλήρωση του δίδυμου εγκλήματος του 1974.

Όλα αυτά, την ώρα που κόσμος της δουλειάς και του μόχθου ζει με τους μισθούς των 700 και 800 ευρώ. Την ίδια ώρα που οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας -οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες μας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νέες και οι νέοι- αναστενάζουν. Εξοργίζονται μπροστά στις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και τις ανεύθυνες προσεγγίσεις κατά τη διαχείριση της πανδημίας. Η αντίληψη ότι οι κυβερνώντες «τρων τζιαι σπάζουν πας τη ράσιη μας» καθημερινά ριζώνει ολοένα και βαθύτερα.

Έχουμε πολλά να κάνουμε. Για τον τόπο μας, για την πόλη μας, για την Αριστερά και το κόμμα μας. Αυτό που απαιτείται από τη δική μας πλευρά είναι υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και πάνω από όλα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Μέσα από ένα προοδευτικό και φιλολαϊκό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις που να δίνουν λύσεις στα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και της κοινωνίας. Όσα στοιχήματα έχουμε ενώπιον μας, πρέπει να τα κερδίσουμε. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να τα κερδίσουμε. Και θα τα κερδίσουμε. Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, μα πολύ περισσότερο της ιστορικής μας ευθύνης.

Για να πάψει η Λάρνακα να είναι ο φτωχός συγγενής και για να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Για τους αδύναμους και τους ξεχασμένους της κοινωνίας μας. Για αξιοπρεπείς μισθούς και καλές συνθήκες εργασίας, για να έχουν προοπτική οι νέοι μας. Για να ξεκινήσει η απαλλαγή από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην ιστορία της Κύπρου και η ανασυγκρότηση της χώρας. Για να εδραιώσουμε την διαφάνεια και την δημοκρατία στην χώρα. Για να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας. Αυτό είναι το διακύβευμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας