Το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη Συμφωνία

Η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες διαχρονικές επιδιώξεις τις
πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους

Η θετική ανταπόκριση του Τουρκοκύπριου Ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στην προτεινόμενη Συμφωνία ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη αφού με τη συγκεκριμένη Συμφωνία η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες διαχρονικές επιδιώξεις τις πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους.

Το δε σκηνικό πιέσεων στην πλευρά μας το οποίο διαμορφώνεται από τους Αγγλο-αμερικανούς, τα Ηνωμένα Έθνη και τους υποστηρικτές της άνευ όρων ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, είναι ενδεικτικό της βαρύτητας και της σημασίας της συγκεκριμένης Συμφωνίας αλλά και του τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον.

Η διαφημιζόμενη από κάποιους «διεθνής στήριξη» στον κ. Αναστασιάδη δεν πρέπει να παρασύρει τον κυπριακό ελληνισμό. Ανάλογη «διεθνή στήριξη» υπήρχε λεκτικά και πριν από ένα χρόνο στο θέμα της οικονομίας και το μόνο που ακολούθησε λίγες βδομάδες μετά ήταν ένα διεθνές «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη Συμφωνία και να επανέλθει στην πρόταση που υπέβαλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις 2 Ιανουαρίου 2014 για «υιοθέτηση μιας ουσιαστικής, απλής και σημαντικά μικρότερης» συμφωνίας.

Έστω και την υστάτη, υπάρχει ακόμα περιθώριο αποτροπής μιας εξαιρετικά αρνητικής και καθοριστικής εξέλιξης. Οι όποιες συνέπειες από την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου κειμένου θα είναι αμελητέες μπροστά στα ανεξίτηλα σημάδια που θα αφήσει ενδεχόμενη αποδοχή της στο παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.