Το γυναικείο γκολφ το νέο τένις; Ανατροπές με χρυσή χορηγία $12 εκατ.

Την επικαιρότητα απασχολoύν συχνά οι «χρυσές» χορηγίες που εξασφαλίζουν οι μεγάλες διοργανώσεις σε αθλήματα όπως το τένις και το ποδόσφαιρο αλλά και οι διεθνούς φήμης αθλητές των πιο δημοφιλών σπορ.

Ωστόσο, μία νέα χορηγία έρχεται να ταράξει τα νερά στα οικονομικά του αθλητισμού καθώς έχει αποδέκτη το γυναικείο γκολφ και συγκεκριμένα τη διοργάνωση του Αμερικανικού Όπεν.

Το γυναικείο Όπεν των ΗΠΑ έκανε «hole in one», εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη χορηγία στην ιστορία του, η οποία υπολογίζεται ότι θα διπλασιάσει τις χρηματικές απολαβές σ’ ένα από τα πιο προβεβλημένα event του τουρνουά.

Η εταιρεία ProMedica Health System θα είναι πλέον χορηγός στο U.S Women’s Open βάσει μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας η οποία αναμένεται να καταστήσει τη διοργάνωση ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα πρωταθλήματα σε όλα τα γυναικεία αθλήματα.

Ξεκινώντας από το φετινό τουρνουά τον Ιούνιο, οι παίκτριες του γκολφ στο Pine Needles Lodge & Golf Club στη Βόρεια Καρολίνα θα κερδίσουν συνολικά 10 εκατομμύρια δολάρια, από 5,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να αυξήσουν τη χορηγία στα 12 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που μπορεί να συμπαρασύρει κι άλλες διοργανώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Αυτό, αναμφίβολα, θα ενθαρρύνει και άλλους να επεξεργαστούν ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια», δήλωσε ο Μάικ Ουάν, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γκολφ των ΗΠΑ, που διευθύνει το τουρνουά.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας χορηγίας δεν αποκαλύφθηκαν. Η ProMedica, η οποία δραστηριοποιείται σε 28 αμερικανικές πολιτείες, ελπίζει να γίνει περισσότερο γνωστή σε εθνικό επίπεδο καθώς μετασχηματίζεται σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας για ηλικιωμένους. Ως μέρος της συμφωνίας, η ProMedica θα παρέχει επιτόπου υπηρεσίες υγείας ως επίσημος συνεργάτης υγείας της USGA.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η ευκαιρία μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους », δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο CEO της ProMedica, Ράντι Οόστρα.

Η τηλεθέαση του U.S. Women’s Open στο NBC Sports και στο Golf Channel αυξήθηκε κατά 62% το 2021, αγγίζοντας τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης από το 2016. Ωστόσο, το γυναικείο γκολφ έχει μικρή παρουσία στα παραδοσιακά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το U.S. Women’s Open, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946, εισέρχεται επίσης σε πολλούς νέους χώρους υψηλού προφίλ, όπως το ιδιωτικό Inverness Club στο Οχάιο και το Oakland Hills Country Club στο Μίσιγκαν. Το 2023, το Pebble Beach Golf Links στην Καλιφόρνια θα φιλοξενήσει το τουρνουά για πρώτη φορά.

Ισότητα στις απολαβές των αθλητών
Η παραπάνω κίνηση σηματοδοτεί και μία αλλαγή στη στάση των επενδυτών, σημειώνει το Bloomberg. Oι επενδύσεις κατευθύνονται στα γυναικεία αθλήματα με τα νούμερα τηλεθέασης να αυξάνονται και το ενδιαφέρον γύρω από το άθλημα να ενισχύεται. Η εταιρεία συμβούλων Deloitte σε μια έκθεση του 2020, έδειξε ότι τα γυναικεία αθλήματα έχουν ήδη αποδείξει την οικονομική τους αξία και απλώς περιμένουν να επωφεληθούν από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τους χορηγούς και τους πωλητές. Πέρυσι, η μπύρα Michelob Ultra, ένας μεγάλος χορηγός αθλημάτων, ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να προωθήσει τα γυναικεία αθλήματα και να στηρίξει τις αθλήτριες.

Τα υψηλότερα χρηματικά έπαθλα και οι απολαβές είναι ζωτικής σημασίας για τις επαγγελματίες αθλήτριες, οι οποίες συχνά αναζητούν πρόσθετο εισόδημα, καθώς οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες σε σχέση με τους άνδρες.

Το γκολφ απέχει πολύ από το να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τις αμοιβές. Στο τένις, οι τέσσερις αγώνες Grand Slam του αθλήματος απονέμουν ίσα χρηματικά έπαθλα σε άνδρες και γυναίκες, αν και εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά αμοιβών σε πολλά μικρότερα τουρνουά.

Η νικήτρια του επόμενου US Women’s Open θα αποχωρήσει με $1,8 εκατομμύρια. Το 2019, πριν δηλαδή ξεσπάσει η πανδημία, μόνο τρεις γυναίκες κέρδισαν περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια δολάρια σε όλη τη σεζόν, είπε ο Ουάν. Στο τουρνουά ανδρών, ο νικητής του 2021 Τζον Ραμ κέρδισε ένα έπαθλο 2,25 εκατ. δολαρίων από συνολικές χορηγίες ύψους 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων.