Το γεωτρύπανο West Capella βρίσκεται στο οικόπεδο 11

Το γεωτρύπανο West Capella της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total βρίσκεται στο οικόπεδο «11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έφθασε 2 ώρες νωρίτερα αργά χθες βράδυ.

Η γεώτρηση, η οποία φέρει την ονομασία «Ονησίφορος», θα είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει μελλοντικά επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον οι αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες είναι επιτυχείς.

Η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται εντός του ερευνητικού τεμαχίου «11», το οποίο απέχει περίπου 150 χλμ. από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εν λόγω γεώτρηση, η οποία ονομάστηκε «Ονησίφορος West-1 (OW-1)», θα είναι κάθετη σε βάθος 1.698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η διάρκεια των εργασιών ανόρυξης της υπό αναφοράς γεώτρησης (OW-1) εκτιμάται στις 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης υδρογονανθράκων και στις 72 εάν ανευρεθούν.

Πριν από την έναρξη των εργασιών ανόρυξης γεώτρησης θα χρησιμοποιηθεί τηλεχειριζόμενο όχημα για τη σάρωση της περιοχής του σημείου γεώτρησης σε ακτίνα περίπου 200 m για την ανίχνευση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται ήδη οι αρμόδιες αρχές Κύπρου και Γαλλίας, ενάντια στις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας.

Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.