Το Ανώτατο αποφασίζει για τις εκποιήσεις

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εκδώσει την απόφασή για τη συνταγματικότητα των τεσσάρων νομοθετημάτων που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων εξασφαλίσεων, για τα οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την ετυμηγορία του Ανωτάτου θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ύψους €436 εκατομμυρίων, καθώς και ο καθορισμός της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι αναφορές που έγιναν στο Ανώτατο αφορούν τα νομοθετήματα:

1. O περί της Αναστολής Είσπραξης Οφειλών, Προστασίας της Κύριας Κατοικίας και της Επαγγελματικής Στέγης και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2014.

2. Ο περί Απαλλαγής Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

3. Ο περί Απαλλαγής Ενυπόθηκου Οφειλέτη και Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

4. Ο περί Αναστολής της Ισχύος του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, Νόμος του 2014