Το Ανώτατο απέρριψε την αίτηση της ΠΑΣΥΔΥ για το διορισμό της Ε. Λαμπριανίδη

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της ΠΑΣΥΔΥ με την οποία ζητούσε την έκδοση εντάλματος με το οποίο να ακυρώνεται ο διορισμός της Εμανουέλλας Μουσιούττα Λαμπριανίδη στη θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της ΠΑΣΥΔΥ Λουκή Λουκαϊδη, το δικαστήριο έκρινε ότι η θέση είναι συμβουλευτική και όχι πολιτική και για αυτό απέρριψε την αίτηση.
Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δικηγόροι της ΠΑΣΥΔΥ θα προχωρήσουν στην καταχώρηση έφεσης εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου.

Η ΠΑΣΥΔΥ υποστήριζε ότι η θέση στην οποία διορίστηκε η κ. Λαμπριανίδου είναι πολιτική, ενώ ταυτόχρονα είναι και δημόσια υπάλληλος, για αυτό και έθετε θέμα συνταγματικότητας.
Η αίτηση είχε καταχωρηθεί από τους Γλαύκο Χατζηπέτρου, Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Αντώνη Κουτσούλλη, Πρόεδρο της ΠΑΣΥΔΥ, Κύπρο Κυπριανού, Διευθυντή της Υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Νίκο Σπανούδη, Πρόεδρο του Κλάδου Γενικού Γραμματειακού Προσωπικού και Πρόδρομο Αργυρίδη, Πρόεδρο του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Στην ένορκη δήλωση που υποστήριζε την αίτηση, μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως “ο διορισμός της Εμμανουέλας Λαμπριανίδη στην πολιτική θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι αντισυνταγματικός και στερείται νομικού ερείσματος”.
“Το Ανώτατο Δικαστήριο ήδη με τη γνωμάτευση του στις Αναφορές αρ. 5/2010 και 6/2010 έχει αποφανθεί ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει διάκριση μεταξύ της πολιτειακής/πολιτικής εξουσίας και της διοίκησης. Κατά συνέπεια είναι ανεπίτρεπτο συνταγματικά, κάτοχος θέσης στη Δημόσια Υπηρεσία να διορίζεται και να κατέχει συγχρόνως πολιτική θέση”, προστίθετο στη δήλωση.

Είναι πρόδηλο, αναφερόταν, “ότι οι ευθύνες και τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στην κα Λαμπριανίδη είναι έργο που εδώ και δεκαετίες διεκπεραιώνεται σε ουσιαστικό βαθμό από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και του οποίου προΐσταται ο κ. Κύπρος Κυπριανού, ο οποίος είναι ιεραρχικά ανώτερος της κας Λαμπριανίδη.”

Οι ενέργειες της κας Λαμπριανίδη, πέραν του γεγονότος ότι ουσιαστικά έχουν αχρηστεύσει όλες τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για διαβούλευση και διαπραγμάτευση στο δημόσιο τομέα, επηρεάζουν αρνητικά και τα κεκτημένα δικαιώματα υπηρετούντων υπαλλήλων”, ανέφερε η δήλωση.