Το Ανακοινωθέν πρέπει να είναι ξεκάθαρο χωρίς ασάφειες

Τη θέση της ΕΔΕΚ ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα βασικά στοιχεία τα οποία αφορούν τη λύση, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά το πέρας της Σύσκεψης των Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε λεπτομερή την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κόμματα, αναφορικά με τις προσπάθειες για κατάληξη σε Κοινή Διακήρυξη, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ανέφερε εξάλλου ότι επαναβεβαιώθηκε η θέση της ΕΔΕΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «αυτό το Ανακοινωθέν πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δεν πρέπει να υπάρχουν εποικοδομητικές ασάφειες ούτε διφορούμενες προτάσεις, οι οποίες να επιτρέπουν στην άλλη πλευρά να ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική».

Στο Ανακοινωθέν πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αφορούν τη λύση, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κατοχυρωθεί η μια κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι τα θέματα του κατάλοιπου εξουσιών πρέπει να ρυθμιστούν με τρόπο τέτοιο που να μην παραπέμπουν σε δυο χωριστά κράτη.

Ερωτηθείς αν διαφαίνεται να είναι κοντά σε συμφωνία οι δύο πλευρές, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι από τουρκικής πλευράς φαίνεται ότι υπάρχει μια τακτική κωλυσιεργίας και διεκδίκησης όσο το δυνατόν περισσότερων θετικών για την πλευρά τους στοιχείων.

«Θα πρέπει να αναμένουμε την τελική κατάληξη των συνομιλιών» είπε.

Ερωτηθείς αν στη σύσκεψη δόθηκε κάποιο προσχέδιο πάνω στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε αρνητικά. Ως προς το αν υπήρξε προσχέδιο των ΗΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος είπε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι η θέση της ε/κ πλευράς και το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να διαπραγματευτεί.

Ερωτηθείς τέλος αν υπήρξε συμφωνία στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια, από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.