Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης

Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης;

Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο (ΦΑ)για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Η Ε.Ε. έχει καθορίσει ως δεσμευτικό στόχο για την Κυπριακή Δημοκρατία την εισαγωγή ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2020 και αν αυτό δεν γίνει τότε θα μας επιβληθεί βαρύτατο πρόστιμο. Μόλις,όμως, την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου ΦΑ στην Κύπρο. Και είναι φανερό, ότι δεν υπάρχει περίπτωση μέσα σε ένα χρόνο να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές. Δυστυχώς, οι ανησυχίες μας επιβεβαιώνονται.

Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν μελετά τις προτάσεις που έχει ενώπιον της για ταχύτερη έλευση φυσικού αερίου; Γιατί δεν αποτάθηκε στην Ε.Ε. για να διερευνήσει αν μπορούν αυτές οι προτάσεις να χρηματοδοτηθούν; Γιατί επιμένει σε μια λύση η οποία θα κοστίσει πολύ περισσότερα και η οποία, λόγω της τεράστιας καθυστέρησής τους, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έτοιμη μέχρι το 2020; Αυτούς τους προβληματισμούς κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την περασμένη Πέμπτη και ο Γενικός Ελεγκτής.

Παράλληλα, η Ε.Ε. μας έχει καθορίσει δεσμευτικό στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο σε ποσοστό 16% μέχρι το 2020, έτσι ώστε να μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με συμβατικά καύσιμα. Μέχρι σήμερα, λόγω και πάλι της ανικανότητας της κυβέρνησης, είμαστε μόλις στο 8.5%. Φοβούμαστε ότι ούτε αυτό το στόχο θα τον πετύχουμε, με αποτέλεσμα βέβαια την επιβολή βαρύτατου προστίμου, όπως θα γίνει και με το στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ και στις μεταφορές.

Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την αφήσει να μπει ενδυναμωμένη ως ένας οργανισμός δημόσιου δικαίου, στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι η είσοδός μας στην ελεύθερη αγοράθα γινόταν τον Ιούλη του 2016, έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Και, ασφαλώς, για να καλύψουμε το στόχο μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και το δεσμευτικό μας στόχο από την Ε.Ε. για να γίνει αυτό μέχρι το 2020.

Όταν δυστυχώς και πάλι λόγω φοβερής καθυστέρησης τίποτε δεν έγινε, η ΡΑΕΚ προχώρησε σε ρυθμιστική απόφαση, με οδικό χάρτη ανοίγματος της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Τότε, ως κόμμα, δηλώσαμε ότι ανησυχούμε έντονα ότι ούτε αυτή τη φορά θα προλάβουμε. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, αφού στις 18/9/18 σε συνεδρία της Επιτροπής για ενημέρωση, μας ανέφεραν ότι λόγω καθυστέρησης θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στο 2020 μπορεί και το 2021.

Διερωτόμαστε ξανά γιατί θα πρέπει τα βαρύτατα πρόστιμα της Ε.Ε. να τα πληρώσει ο καταναλωτής και όχι αυτοί που εδώ και πάνω από 5 χρόνια αντί να λάβουν υπόψη τις δραματικές μας εκκλήσεις για λήψη αποφάσεων, προώθηση μέτρων και υλοποίηση σχεδιασμών, δεν έκαναν σχεδόν τίποτε.

Αν η κυβέρνηση είχε τη βούληση και δεν την χαρακτήριζε η ανικανότητα, η προχειρότητα και η έλλειψη συντονισμού, σήμερα θα είχαμε πολύ πιο φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές. Αυτό,όμως, που τη χαρακτηρίζει είναι τα μεγάλα λόγια για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και αποκλειστικά δικές της.

Κώστας  Κώστα

Βουλευτής ΑΚΕΛ, μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας