Το ακριβότερο διαζύγιο του Λονδίνου και… το σούπερ γιοτ του Αμπράμοβιτς

Στην καρδιά του ακριβότερου διαζυγίου που απασχολεί τα δικαστήρια του Λονδίνου βρίσκεται το Luna, ένα γιοτ 115 μέτρων, με εννέα καταστρώματα, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Ντουμπάι.

Το Luna είναι το μεγαλύτερο και ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο των εταιρειών του μεγιστάνα του πετρελαίου και φυσικού αερίου Φαρχάντ Αχμέντοφ, ο οποίος το είχε αγοράσει από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Το Luna αποτελεί και «στόχο» της Τατιάνα Αχμέντοβα, πρώην συζύγου του Φαρχάντ για 21 χρόνια. Αξίζει περίπου 250 εκατ στερλίνες και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος των 450 εκατ. στερλινών που αποζητά στα δικαστήρια.

Αυτό δεν θα είναι όσο εύκολο θα ήθελε η Τατιάνα. Με τους εξωδικαστικούς διακανονισμούς να μην οδηγούν πουθενά, η Τατιάνα έχει μεταφέρει τη δικαστική διαμάχη σε πολλές χώρες. Από το Ντουμπάι, στο Λίχτενσταϊν, στις Νήσους Μάρσαλ. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν αποφασίσει κάτι το δικαστήριο του Λονδίνου, τότε μπορεί απλά να μην έχει καμία αξία, αφού ο Αχμέντοφ μπορεί να μετακινήσει τα περιουσιακά του στοιχεία ανά τον κόσμο.

Ο Φαρχάντ υπογράμμισε πως θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε η πρώην σύζυγός του να μην μπορέσει να πάρει τίποτα από την περιουσία του. Η διαμάχη υπογραμμίζει το γεγονός πως οι πάμπλουτοι μπορούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους μέσω αρμπιτράζ και διαφορετικών δικαιοδοσιών.

«Θα τα κάψω»
Η Τατιάνα και ο Φαρχάντ συναντήθηκαν το 1989 και παντρεύτηκαν μετά από τέσσερα χρόνια, μετακομίζοντας στο Λονδίνο, όπου η Τατιάνα διαμένει από τότε με τα δύο τους παιδιά. Ο γάμος τέλειωσε επίσημα το 2014.

Δύο χρόνια μετά, ένα δικαστήριο του Λονδίνου απέδωσε στην Τατιάνα το 41% της περιουσίας του Φαρχάντ, ο οποίος κήρυξε την απόφαση παράνομη και μετακόμισε στη Ρωσία. «Θα τα κάψω τα λεφτά μου πριν της τα δώσω», είχε πει στον γιο του μέσω μηνύματος WhatsApp τον Μάρτιο του 2016.

Φαρχάντ Αχμέντοφ
Μεγάλο μέρος της περιουσίας του Φαρχάντ οφείλεται στην πώληση μεριδίου ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου το Νοέμβριο του 2012 για $1,4 δισ. Ο δισεκατομμυριούχος, όμως, αρνήθηκε να πληρώσει για τη διατροφή της πρώην συζύγου του, οδηγώντας τη στα δικαστήρια σε τουλάχιστον εννέα διαφορετικά σημεία του κόσμου.

Μετά την πρώτη δικαστική απόφαση, ο Φαρχάντ επέμενε πως η σύζυγός του ενεργεί με δόλο και υποκύπτει στις πιέσεις του fund Burford Capital. Υπογράμμισε, δε, πως το fund αυτό τον κυνηγά ανά τον πλανήτη, κάτι που η Burford έχει αρνηθεί. Το 2021, το πρώην ζεύγος συζήτησε έναν πιθανό διακανονισμό, με τον Φαρχάντ να υπόσχεται $100 εκατ στην Τατιάνα και $15 εκατ στην Burford. Οι συνομιλίες, ωστόσο ναυάγησαν.

Η Τατιάνα μέχρι τώρα έχει «κερδίσει» ένα ελικόπτερο στη Νήσο του Μαν αξίας 6 εκατομμυρίων και αναμένεται να κερδίσει και ένα ιδιωτικό τζετ.

Το Luna
Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης, μεγάλο μέρος της οικογενειακής περιουσίας πέρασε από τον Φαρχάντ σε trusts του Λίχτενσταϊν. Εργα τέχνης αξίας $140 εκατ έχουν τοποθετηθεί στο«Tresure House» του κρατιδίου.

Παρόλα αυτά, το Luna, και το προσωπικό των 50 ατόμων που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Ντουμπάι εδώ και δύο χρόνια παραμένει στο επίκεντρο της διαμάχης.

Ο τίτλος του Luna έχει αλλάξει χέρια τέσσερις φορές, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Τατιάνα. Οι ερευνητές που δρουν για λογαριασμό της αναφέρουν πως έχουν επίσης ανακαλύψει μία «ύποπτη» μεταφορά εμβάσματος το 2018, όταν η πλευρά της Τατιάνα καταφέρθηκε κατά του trust στο Λίχτενσταϊν.

Η Τατιάνα έχει πολλάκις προσπαθήσει να κάνει τα υπόλοιπα δικαστήρια να αναγνωρίσουν την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίου. Τα δικαστήρια του Ντουμπάι απέρριψαν την απόφαση, αφού ο Φαρχάντ υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τον νόμο σαρία. Δικαστής στο Λονδίνο, επίσης, υπογράμμισε πως είναι σχεδόν αδύνατη η εφαρμογή των αποφάσεων του Λονδίνου στο Λίχτενσταϊν.

Για την Τατιάνα, όμως, η πιο σημαντική δικαστική απόφαση μπορεί να έγκειται σε ένα μικρό σύμπλεγμα νήσων στον Ειρηνικό.

Ενα πλοίο υπόκειται στους νόμους της χώρας της οποίας φέρει τη σημαία, και το Luna φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Μέσα στο 2021, ένα τοπικό δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Τατιάνα και την ανέδειξε ως νέο κάτοχο του γιότ. Εκπρόσωπος του Φαρχάντ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει νομική υπόσταση σε μια τέτοια απόφαση.

Η μάχη συνεχίζεται
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ντουμπάι, όπου φαίνεται να έχει «κολλήσει» το Luna, χάνοντας την αξία του όσο περνά ο καιρός.

Αν και η Τατιάνα έχει προσλάβει ειδικούς στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, που υποστηρίζονται από ειδικούς πράκτορες του στρατού, η διαζευγμένη σύζυγος θα πρέπει να βασιστεί -εν τέλει- στα δικαστήρια του εμιράτου.

«Είμαστε οι κάτοχοι του γιότ, και το Ντουμπάι θα πρέπει να το αναγνωρίσει», ανέφερε ο Τζέιμς Πάουερ, δικηγόρος της Τατιάνα ο οποίος εργάζεται για την Burford Capital, η οποία από την πλευρά της θα λάβει το 30% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα αποδοθούν στην πελάτισσά του. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η Burford έχει ξοδέψει 18 εκατομμύρια στερλίνες μέχρι τώρα για τη δικαστική διαμάχη, ενώ τη βοήθησε να μηνύσει τον γιο της Τεμούρ. O δικαστής επέβαλλε στον Τεμούρ την υποχρέωση καταβολής $100 εκατομμυρίων απόφαση που εξόργισε τον Φαρχάντ.

Μέχρι τώρα, πάντως, το μεγαλύτερο και ακριβότερο asset, το σούπερ-γιοτ Luna, παραμένει στα χέρια του Φαρχάντ, στα ασφαλή νερά του Ντουμπάι.