Το ΑΚΕΛ συνυπογράφει δήλωση ενάντια στη συμφωνία Νετανιάχου – Τράμπ

Το ΑΚΕΛ συνυπογράφει με σειρά άλλων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων Κοινή Δήλωση με τίτλο «Όχι στη συμφωνία Νετανιάχου-Τραμπ!» που αφορά την εναντίωση στη γνωστή πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για το Παλαιστινιακό. Η λίστα υπογραφών είναι ανοικτή. Πιο κάτω ακολουθεί η κοινή δήλωση:

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Όχι στη Συμφωνία Νετανιάχου-Τράμπ!

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα που υπογράφουν την κοινή δήλωση απορρίπτουν το Σιωνιστικό-ιμπεριαλιστικό, σχέδιο γνωστό ως «Συμφωνία του Αιώνα». Αυτή η “συμφωνία” δεν είναι ένα “ειρηνευτικό σχέδιο”, αλλά αντίθετα ένα άλλο έγκλημα πολέμου της Αμερικανικής κυβέρνησης μαζί με την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη συμπαιγνία των καθεστώτων του Κόλπου.

Αυτή η συνωμοσία αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού σε μια ανεξαρτησία και στην αποτροπή κάθε πιθανότητας ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους. Σκοπεύει επίσης να θάψει το προσφυγικό πρόβλημα και να ενισχύσει την κατοχή, ενώ παράλληλα εδραιώνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, καταργεί τα συλλογικά εθνικά δικαιώματα του Αραβικού Παλαιστινιακού πληθυσμού στο Ισραήλ, διαιωνίζοντας την «Εβραϊοποίηση του κράτους» και εξαλείφοντας το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή.

Είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός κράτους απαρτχάιντ και τη νομιμοποίηση της συνεχιζόμενης κατοχής και επέκτασης των οικισμών. Διαπνέεται από αποικιοκρατική έπαρση, όπως ήταν η συμφωνία Sykes-Picot και η Διακήρυξη Balfour – προηγούμενες αποικιοκρατικές βάναυσες παραβιάσεις του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση. Αυτό το σχέδιο Νετανιάχου-Τράμπ παρέχει στήριξη στο Νετανιάχου σε αυτές τις τρίτες εθνικές εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς αυτός και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησής του αντιμετωπίζουν κατηγορίες διαφθοράς.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα που υπογράφουν υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή όσο οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ αποσκοπούν στην παραβίαση της κυριαρχίας των χωρών της περιοχής και στη λεηλασία των φυσικών τους πόρων, ενώ «Βαλκανοποιούν» τους λαούς τους και υποθάλπουν την Ισραηλινή επιθετικότητα.

Δεν θα επικρατήσει ειρήνη, ασφάλεια και δικαιοσύνη στην περιοχή αν δεν καταργηθεί πρώτα η κατοχή και οι οικισμοί, ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την εκπλήρωση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα. Η λύση αυτή βασίζεται σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και είναι τέτοια για την οποία συμφωνούν οι περισσότερες χώρες και λαοί του κόσμου. Έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει τον Παλαιστινιακό λαό και τον λαό του Ισραήλ από την κατοχή, τους πολέμους και τις αιματοχυσίες.

Τα ακόλουθα Κόμματα υπογράφουν μέχρι στιγμής την Κοινή Δήλωση –

Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού

Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ

Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας

Κόμμα «TUDEH» του Ιράν

Κομμουνιστικό Κόμμα του Σουδάν

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα της Νορβηγίας

Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας

ΑΚΕΛ Κύπρου

PCTE Ισπανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)