Το ΑΚΕΛ, η Οικονομία και το Μνημόνιο

Ανακοίνωση του Πρόδρομου Προδρόμου, Βουλευτή και εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ.

 
Ορθά το ΑΚΕΛ παρατηρεί ότι όπως και στις άλλες χώρες έτσι και στην Κύπρο σε κάποια στιγμή το Μνημόνιο θα τελειώσει. Ορθά, επίσης, διερωτάται και ποιό θα είναι το τίμημα για την κοινωνία μας.

Διότι, πράγματι, ο κυπριακός λαός υποβάλλεται σε θυσίες και έχει κληθεί να καταβάλει μεγάλο τίμημα προκειμένου να διορθωθεί η οικονομία μας και να αποκατασταθούν ισορροπίες. Το τίμημα αυτό είναι μάλιστα τόσο μεγάλο που δεν μας επιτρέπεται ποτέ στο εξής να επιστρέψουμε σε λάθη του παρελθόντος. Αλλά, εκτός από το τίμημα, η κυπριακή κοινωνία θα διαθέτει και μια οικονομία με πολύ λιγότερες στρεβλώσεις, αδικίες και ανισορροπίες.

Όταν όμως το ΑΚΕΛ διερωτάται ποιό είναι το «τίμημα του Μνημονίου» για την κοινωνία και ποιές οι επιπτώσεις στο δημόσιο πλούτο, θα έπρεπε να διερωτάται επίσης και για το τίμημα της αύξησης του αριθμού των ανέργων από 12.194 το Μάρτιο 2008 σε 40.723 το Φεβρουάριο 2013. Τίμημα μιας διακυβέρνησης χωρίς Μνημόνιο.

Όπως επίσης θα πρέπει να διερωτηθεί και για την απόλυτη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Κυπρίων (σε όρους αγοραστικής δύναμης PPS) από 24.800 μονάδες το 2008 σε 23.400 μονάδες το 2012. Οι Κύπριοι γίνονταν ήδη αρκετά φτωχότεροι, χωρίς Μνημόνιο.

Αλλά και όταν κάνουν λόγο για επιπτώσεις του Μνημονίου στο δημόσιο πλούτο, θα πρέπει να διερωτηθούν ταυτόχρονα γιατί και πώς το δημόσιο χρέος της Κύπρου αυξήθηκε από 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012.

Δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε, σε βάρος του δημοσίου πλούτου. Αφαιρέθηκαν 7 δισεκατομμύρια δημόσιου πλούτου, χωρίς Μνημόνιο…