Το ΑΚΕΛ ζητεί από τον ΔΚΤ τη λίστα με τις εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό

Με επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το ΑΚΕΛ ζητεί να κατατεθεί στη Βουλή ο κατάλογος με τα ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καθώς επίσης την έκθεση Alvarez & Marshall για να διαφανούν τυχόν ευθύνες.

“Μετά από τις πρόσφατες κρίσιμες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία, αλλά και τις δημόσιες συζητήσεις όπως εξελίσσονται, το κρίνουμε απαραίτητο να σας ζητήσουμε να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

1.   Να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Γενικό Εισαγγελέα η Έκθεση Alvarez & Marshall για τυχόν ευθύνες για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

2.   Να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογος που αφορά το σύνολο των εκροών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου πέραν των 100,000 ευρώ από την 01/01/2013. Επιπρόσθετα ζητούμε να κατατεθεί ταυτόχρονα δεύτερος κατάλογος με το σύνολο των συναλλαγών  όλων των πολιτικών προσώπων και ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών και συγγενικών τους προσώπων, καθώς και νομικών προσώπων που συνδέονται μαζί τους. Επιπλέον, στον κατάλογο θα πρέπει να περιλαμβάνονται και όσες εκροές έγιναν κατόπιν εντολών δικηγορικών ή/και λογιστικών γραφείων που είναι συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα.

3.   Να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα πρακτικά των Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας από το 2010 μέχρι σήμερα και οι σχετικές αποφάσεις που λαμβάνονταν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε αυτά να τύχουν μελέτης από τα μέλη του Σώματος.

Τέλος, είναι για εμάς εξαιρετικά σημαντικό να μας ενημερώσετε για τους σχεδιασμούς, τις ενέργειες και τα μέτρα που θα ληφθούν ενόψει της επαναλειτουργίας των τραπεζών. Θέση μας είναι πως το τραπεζικό σύστημα πρέπει να θωρακιστεί σε προσωρινή βάση με τέτοια περιοριστικά μέτρα που να διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου”.