“Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την ανάγκη να επιδιώξουμε τη διατήρηση του κεκτημένου της διαπραγματεύσεων”

Γραπτή δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την ανάγκη να επιδιώξουμε τη διατήρηση του κεκτημένου της διαπραγματεύσεων, που διαρκούν σχεδόν δέκα χρόνια τώρα.

Θεωρούμε ταυτόχρονα αποφασιστικής σημασίας, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε, να έχουν την ίδια εκδοχή με τον κ. Αναστασιάδη για τους λόγους κατάρρευσης της διαδικασίας στην Ελβετία.

Το αντίθετο, όπως ήδη διαφαίνεται να συμβαίνει, θα έχει αρνητικότατες παρενέργειες, πέραν των όσων διαλαμβάνει η συνέχιση της κατοχής. Αφενός θα αποδυναμώσει, αν όχι θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία ώστε στο μέλλον να συγκατανεύσει σε αμοιβαία αποδεχτή λύση. Αφετέρου, θα αποδυναμώσει την προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε πιθανούς τυχοδιωκτισμούς και νέα τετελεσμένα από πλευράς Άγκυρας.

Διερωτόμαστε, τέλος, όπως και ο κάθε πολίτης, πώς είναι δυνατόν, με βάση την εκδοχή του κ. Αναστασιάδη, η Τουρκία να βρισκόταν σε ευθεία και απόλυτη σύγκρουση με το πλαίσιο Γκουτέρες αλλά ο τελευταίος, την επόμενη μέρα διά του εκπροσώπου του, να χαιρέτησε την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας στη διαδικασία. Ή ακόμη χειρότερα, μέσα από ανώνυμες έως τώρα δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, αξιωματούχοι της Ε.Ε και του ΟΗΕ να επιρρίπτουν την ευθύνη στον κ. Αναστασιάδη.

Ελπίζουμε ότι η αυριανή ενημέρωση του ΠτΔ θα απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν και κυρίως ότι ο κ Αναστασιάδης θα διασφαλίσει ώστε Ε.Ε και ΟΗΕ να έχουν το ίδιο αφήγημα με το δικό του.