Το ΑΚΕΛ εκφράζει ανησυχία για τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ντράγκι

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντράγκι δεν ανακοινώθηκε τίποτα που να δημιουργεί την εντύπωση έστω, ότι επιτεύχθηκε κάποιος από τους στόχους που είχαν τεθεί από πλευράς Κυβέρνησης.

Το συμπέρασμα το οποίο μπορεί να εξαχθεί από τα επίσημα ανακοινωθέντα είναι ότι θα επιδιωχθεί περαιτέρω συνεργασία της Κυβέρνησης με την ΕΚΤ με στόχο τη πιστή εφαρμογή των μνημονιακών όρων. Τούτο από μόνο του επιβεβαιώνει δυο πράγματα. Πρώτο την οριστική αναδίπλωση της Κυβέρνησης σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Αναστασιάδη προς την Τρόικα. Δεύτερο, την στροφή 180 μοιρών του κυβερνώντος ΔΗΣΥ ως προς την εξαγγελία του Προέδρου του για καταγγελία του κ. Ντράγκι και την έναρξη διαδικασίας αγωγής σε βάρος του.

Έκπληξη, επίσης, προκαλούν οι δημόσιες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για αποφυγή δημόσιας συζήτησης για τον ELA.

Η έκπληξη μας οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Στυλιανίδης προφανώς αναφέρεται στο κόμμα από το οποίο προέρχεται, αφού είναι τα στελέχη του ΔΗΣΥ που μέχρι και αυτή την ώρα αναδεικνύουν με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις τους το θέμα του ELA.

Είναι ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του που πρωτοστατούν στη δημόσια προβολή της θέσης ότι με βάση τα πεπραγμένα της ΕΚΤ θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί όχι μόνο επιχειρηματολογία για αναθεώρηση των όρων του μνημονίου αλλά και υπόθεση για δίωξη του κ. Ντράγκι.

Όπως είναι με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης που προέκυψε η διαρροή των επιστολών Αναστασιάδη στη Τρόικα, με τις γνωστές αναφορές για τον ELA της Τράπεζας Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεννόηση και η επίδειξη περισσότερης σοβαρότητας από το στρατόπεδο των κυβερνώντων θα ήταν ωφέλιμη για το τόπο σε τούτες τις κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε. Όπως επίσης ωφελιμότερο είναι να γίνονται ενέργειες ουσίας, καλά προετοιμασμένες, που θα φέρνουν πρακτικά αποτελέσματα παρά κινήσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση, που μάλλον ζημιώνουν και υπονομεύουν την αξιοπιστία της Κύπρου.