Το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας

Το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών στιγματίζεται από την προχθεσινή αποτρόπαια επίθεση κουκουλοφόρων σε βάρος μετανάστη αφρικανικής καταγωγής στη Λάρνακα. Το ΑΚΕΛ απαιτεί την άμεση διαλεύκανση και τιμωρία των ενόχων, αλλά και τη διερεύνηση των καταγγελιών σε σχέση με τη στάση των αστυνομικών αρχών απέναντι σε μετανάστες.

Από την άλλη, 164 κράτη του κόσμου ενέκριναν το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση παρά τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ και άλλων ξενοφοβικών κυβερνήσεων. Το Σύμφωνο–παρότι μη νομικά δεσμευτικό και με ελλείψεις- συνιστά ένα πρώτο βήμα στη διακρατική συνεργασία για τη μετανάστευση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Χαιρετίζουμε την υποστήριξη του Συμφώνου από την Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταναστευτική πολιτική στο πνεύμα αυτού ακριβώς που έχει υπογράψει.

Η καλλιεργούμενη άποψη ότι οι αλλοδαποί που εργάζονται στη χώρα μας αναζητώντας ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή συνιστούν «απειλή για τον πολιτισμικό χαρακτήρα του τόπου» αλλά οι ξένοι μεγιστάνες που αγοράζουν με εκατομμύρια την κυπριακή υπηκοότητα είναι «ευλογία για την οικονομία» κρύβει μια βαθύτατη υποκρισία.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση:

1. Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ένταξη των μεταναστών.

2. Κύρωση της Σύμβασης 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Αξιοπρεπή Εργασία των Οικιακών Εργαζομένων και της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Προστασία των Δικαιωμάτων Όλων των Μεταναστών/τριών Εργαζομένων και των Μελών των Οικογενειών τους

3. Ενίσχυση της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση και

4. Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ρητορικής/εγκλημάτων μίσους.

Πάνω από όλα, ως ΑΚΕΛ προτάσσουμε την ταξική οργάνωση και τον κοινό αγώνα των Κυπρίων και ξένων εργαζομένων, που αποτελεί τη δύναμή τους.

Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας, το ΑΚΕΛ καλεί όλους όσοι καταφέρονται ρατσιστικά ενάντια στους μετανάστες που ζουν στην πατρίδα μας να αναλογιστούν

τις αιτίες και τις συνθήκες που σε προηγούμενες δεκαετίες ξερίζωσαν δεκάδες χιλιάδες Κύπριους για να αναζητήσουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Τους σημερινούς νέους της Κύπρου που αναγκάζονται να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Τα 250 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.

Τις 60 χιλιάδες ανθρώπους που από το 2000 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να μεταναστεύσουν.

Το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, βιώνοντας την εργοδοτική υπερεκμετάλλευση, την κρατική αυθαιρεσία, τη ξενοφοβία, ενίοτε την ακροδεξιά βία, και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους.