Το αεροδρόμιο Heathrow ανακοίνωσε νέες χρεώσεις για τους ταξιδιώτες

Το αεροδρόμιο Heathrow, στο Λονδίνο, ανακοίνωσε πως πρόκειται να χρεώνει επιπλέον 8,90 λίρες στους ταξιδιώτες, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα χαμένα κέρδη καθώς η επέλαση της πανδημίας, τον τελευταίο χρόνο, έχει περιορίσει δραματικά τα αεροπορικά ταξίδια.

Το πράσινο φως για την επιβολή της χρέωσης έδωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας βάσει ενός πρωτοκόλλου που δίνει το διακαίωμα στο εκάστοτε αεροδρόμιο να καλύψει το κόστος για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως αποσκευές και check-in. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Λονδίνου δήλωσε ότι έχει «μηδενικά κέρδη» από τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των τελών που καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του Heathrow.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο έχει πληγεί ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας, δεδομένου ότι βασίζεται σε υπερατλαντικές πτήσεις, ενώ λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στις αρχές του 2020, εξαφανίστηκαν ολοσχερώς. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Heathrow, σημείωσε απώλεια 2 δισ. λιρών για το 2020, αφού ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά 73%, μια πτώση που δεν ήταν ικανή να αντισταθμιστεί, ώστε να καλυφθεί το κόστος παροχής ορισμένων πάγιων υπηρεσιών.

Η νέα χρέωση ανά επιβάτη, ή χρέωση κόστους υπηρεσιών αεροδρομίου, πρόκειται να επιβληθεί για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και θα αφορά όλες τις αεροπορικές εταιρείες για το αεροδρόμιο του Heathrow.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της βρετανικής πρωτεύουσας, το οποίο ελέγχεται από συμφέροντα, όπως της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας Ferrovial SA, της Qatar Investment Authority, της ιδιωτικής εταιρείας Alinda Capital Partners και της China Investment, θα χρεώσει επίσης 4,44 λίρες για κάθε αποσκευή επιβατών.