Το έγγραφο δεν θα αποτελέσει βάση για της συνομιλίες, λέει ο πρόεδρος..

Γραπτή δήλωση με την οποία επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες σε σχέση με το έγγραφο το οποίο δόθηκε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στο κυπριακό από το 2008-2012, εξέδωσε o Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, δόθηκε το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο καταγράφονται συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κατά την περίοδο 2008-2012, δεν κατατέθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Αυτό αναφέρετε σε γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη που εξεδόθη το μεσημέρι, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις ανησυχίες ή άλλα σχόλια εκφράζονται σε σχέση με το έγγραφο συγκλίσεων ή αποκλίσεων.

Όπως ξεκαθαρίζετε  δεν θα αποτελέσει βάση για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά στα πλαίσια της  καλής προετοιμασίας της ελληνοκυπριακή πλευρά.

Την ίδια ώρα προαναγγέλλεται η παρουσίαση ολοκληρωμένου πλαισίου προτάσεων για τις διαπραγματεύσεις καθώς και ο διορισμός εκπροσώπου της πλευράς μας στις συνομιλίες από τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Στην γραπτή δήλωση του Προέδρου αναφέρονται τα εξής:

«Το έγγραφο δεν κατατέθηκε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μου εδόθη κατόπιν δικού μου αιτήματος, όχι, βεβαίως, για να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, αλλά για να είναι σε θέση η ελληνοκυπριακή πλευρά στο στάδιο της καλής προετοιμασίας, να γνωρίζει πώς με σοβαρότητα και τεκμηρίωση θα αποσύρει όσες των προτάσεων κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών ηγεσιών ως απαράδεκτες».

«Είναι καλά γνωστή η θέση μου πως παρά την επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, τούτο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο παρόν στάδιο, λόγω της επικέντρωσης της προσοχής του ιδίου και της κυβέρνησής μου στην αντιμετώπιση των τόσων προβλημάτων που επισώρευσε η οικονομική κρίση, κάτι που γίνεται αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, των Ηνωμένων Εθνών, μη εξαιρουμένων».

«Θεωρώ την ίδια ώρα αχρείαστες και χωρίς αντικείμενο τις όποιες αντιπαραθέσεις, αφού, ήδη, έχει καθοριστεί νέα Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου, στις 15 Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσω, με βάση τον προεκλογικό μου πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν όχι μόνο το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, το διορισμό συνομιλητή, τις ομάδες ε εργασίας  και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων, αλλά και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της ενάρξεως του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών», καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου Αναστασιάδη. –