Τούρκος γεωλόγος μηχανικός: «Κάθε χρόνο Τουρκία και Ελλάδα πλησιάζουν κατά 30 εκατοστά»

«Κάθε χρόνο Τουρκία και Ελλάδα πλησιάζουν κατά 30 εκατοστά» υποστηρίζει ο Τούρκος γεωλόγος μηχανικός Μπουρχάν Ντας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών του Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία, χαριτολογώντας πως σε μερικά χιλιάδες χρόνια οι δύο χώρες θα είναι «χερσαίοι γείτονες».

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah o Ντας δήλωσε πως τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν σημειωθεί 17 χιλιάδες μικροί και μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία και πως λόγω της κινητικότητας της αραβικής πλάκας, η πλάκα της Ανατολίας, όπου ανήκει η γειτονική χώρα- συμπιέζεται συνεχώς μετατοπίζοντας την 20 έως 30 εκατοστά προς τα δυτικά και προς την Ελλάδα.

«Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, η Σμύρνη, η Μούγλα και οι επαρχίες μας σε αυτήν την περιοχή θα είναι γειτονικά χερσαίες γείτονες με την Ελλάδα, ενώ το μέγεθος των νησιών στο Αιγαίο θα αλλάξει, αλλά θα προκύψουν και νέα νησιά» δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών του Ελαζίγ, εκτίμησε πως θα υπάρξει σεισμός σε τμήμα του ρήγματος του Τσελιχάν που θα αγγίξει έως τους 7,2 βαθμούς ρίχτερ και θα επηρεάσει περιοχές της ανατολικής Τουρκίας.