Τούρκος αρχαιοκάπηλος διεκδικεί ως “προίκα” κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου

Tην έντονη ανησυχία της για το μέλλον των κλεμμένων εκκλησιαστικών θησαυρών της Κύπρου, που βρίσκονται σε Αστυνομικό σταθμό του Μονάχου στη Γερμανία από το 1997, εκφράζει η ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Walk of Truth», Τασούλα Χατζητοφή.

Την αφορμή έδωσε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Abendzeitung», σύμφωνα με το οποίο , ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν, όχι μόνο διεκδικεί δικαστικώς τους θησαυρούς της Κύπρου ως «προίκα» της συζύγου του, αλλά συγχρόνως ζητά οικονομικά ανταλλάγματα από την Εκκλησία της Κύπρου σε περίπτωση που τα επιστρέψει.

Αν αυτό αληθεύει, «τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι είναι εντεταλμένοι όλα αυτά τα χρόνια να φροντίσουν για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων» , αναφέρει η κ. Χριτοφή .

Οι κλεμμένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί της Κύπρου εντοπίστηκαν πριν από 15 χρόνια στο διαμέρισμα του Α. Ντικμέν στο Μόναχο μετά από συντονισμένες ενέργειες της βαυαρικής αστυνομίας και της κ. Χατζητοφή, η οποία διατελούσε την περίοδο εκείνη εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου για την Πολιτιστική Κληρονομιά και πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη. Ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Κερυνείας Χρυσόστομος, ο οποίος ζήτησε να ενημερώνεται συστηματικά σχετικά με τις εξελίξεις των δικαστικών υποθέσεων που έχουν άμεση σχέση με τους κλεμμένους θησαυρούς, που ανήκουν στη Μητροπολιτική περιφέρεια Κυρηνείας.

Ανακοίνωση του οργανισμού«Walk of Truth» αναφέρει ότι η κ. Χατζητοφή ζήτησε από το Δικηγορικό Γραφείο Μιχαλάκη Κυπριανού στην Λευκωσία να ετοιμάσει νομική έκθεση, η οποία να παρουσιάζει την κατάσταση με συγκεκριμένες εισηγήσεις για μελλοντικά βήματα που χρειάζονται να γίνουν για τον ασφαλή επαναπατρισμό των εκκλησιαστικών θησαυρών της Κερυνείας και γενικότερα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που βρέθηκαν στα χέρια του Ντικμέν.