Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Ε.Ε: Είστε εκτός πραγματικότητας

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Ε.Ε: Είστε εκτός πραγματικότητας

Με ειρωνικό ύφος απαντά του τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στην Ευρωπαική ΄Ένωση, τονίζοντας ότι η Τουρκία  θα «λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της» και καλεί την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη μεροληπτική της στάση.

Η Τουρκία κατηγόρησε νωρίτερα την ΕΕ ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, απαντώντας στις ευρωπαικές προειδοποιήσεις για κυρώσεις.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μεγάλο λάθος» της ΕΕ την απόφασή της να γίνει μέλος της η Κύπρος το 2004.

«Τώρα, συνεχίζει αυτό το λάθος και γίνεται όμηρος του προβλήματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει τις αποφάσεις της σήμερα από μία εντελώς ελληνική προοπτική», αναφέρει.

Η Αγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι με τις σημερινές αποφάσεις της «δεν ενήργησε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων, κάτι που αντιβαίνει την ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ».

Ακόμη, καταγγέλλει ότι η ΕΕ, «με το επιχείρημα της Ενωσης αλληλεγγύης, ενεργεί ως δικαστήριο σε διμερείς διαφωνίες για την κυριαρχία και δίνει μεροληπτικές ερμηνείες σε ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν ήταν ποτέ μέρος διμερών ζητημάτων στο παρελθόν, αναφορικά με την θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “παρά αυτή την προκατειλημμένη στάση, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει βήματα αποφασιστικά και ειλικρινή στην ενταξιακή της διαδικασία”. “Η Τουρκία δεν απομακρύνεται από την ΕΕ όπως λένε κάποιοι ισχυρισμοί. Αντίθετα, η ΕΕ με το να μην συμπεριφέρεται δίκαια και ειλικρινά απέναντι στη χώρα μας, απομακρύνει την Τουρκία από την ίδια και χάνει την πειστικότητά της ενώπιον του τουρκικού λαού. Αν η ΕΕ αφήσει την προκατάληψη της απέναντι σε παγκόσμια ζητήματα όπως είναι η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και κινηθεί με στρατηγικό όραμα θα ωφελήσει την ίδια”.

Παράλληλα κάνει λόγο για «σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων» και κάνει λόγο για «αβάσιμες, μαξιμαλιστικές θέσεις», τις οποίες απορρίπτει η Τουρκία.

«Θα λάβουμε μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας»

«Οι αποφάσεις για την ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτή τη στάση που είναι μεροληπτική και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.