Τουρκικό αεροσκάφος για ανθυποβρυχιακές αποστολές καταδίωκε ελληνικό υποβρύχιο για 5 ώρες!

Ένα τουρκικό αεροσκάφος ATR-72ASW (P-72 στην τουρκική ορολογία) ειδικά εξοπλισμένο για ανθυποβρυχιακές αποστολές παρέμεινε για αρκετή ώρα στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Θάσου διαγράφοντας επανειλημμένως τροχιές πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή όπως αποκαλύπτει το defencenet.gr.

Στην περιοχή βρισκόντουσαν ελληνικά υποβρύχια και «άλλα μέσα» και ότι η πτήση σχετίζεται με την τουρκική άσκηση “Mavi Vatan” που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες η δε πτήση, αφορά έρευνα για ελληνικό υποβρύχιο που περιπολούσε στην περιοχή, παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού Στόλου.

Το αεροσκάφος πετούσε, την περισσότερη ώρα σε εναέριο χώρο πέρα των 10 ν.μ. του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αλλά εντός του FIR Αθηνών και φυσικά χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης, στις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ το τουρκικό ανθυποβρυχιακό ήταν πάνω από 5 ώρες συνεχώς στην ίδια περιοχή, χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης,

Συνήθως τα τουρκικά CN-235 και τώρα τα Ρ-72 πετούν από βορρά προς νότο και αντίστροφα στο ανατολικό Αιγαίο αλλά δεν παραμένουν στον ίδιο χώρο.

Το προφίλ της συγκεκριμένης αποστολής είναι σαφές και δείχνει έρευνα για υποβρύχιο στόχο.

Δείτε το σχετικό βίντεο: